Fintech Floryn gaat een samenwerking aan met bol.com voor kredietverlening aan e-commercebedrijven die via bol.com producten verkopen.

Tijdens de coronacrisis zijn juist veel e-commerce bedrijven doorgegroeid.

Floryn verstrekt leningen tot 3 miljoen euro met behulp van slimme technologie die onder meer banktransacties van kredietaanvragers analyseert.

Bol.com gaat een samenwerking aan met fintech Floryn, die werkkapitaal verstrekt aan snel groeiende mkb-bedrijven tot bedragen van 3 miljoen euro. Dat maakten beide partijen donderdag bekend.

Floryn maakt gebruik van algoritmes die razendsnel een eerste beoordeling kunnen geven bij kredietaanvragen. Dit gebeurt onder meer op basis van de recente historie van banktransacties van bedrijven. Voor de samenwerking met bol.com kan ook gebruik worden gemaakt van de verkopen van een e-commercebedrijf op het grootste online retailplatform in Nederland.

Floryn heeft de afgelopen jaren het aantal kredietaanvragen van e-commerce bedrijven flink zien toenemen en zag de eerste helft van dit jaar haar uitstaande leningen met 44 procent stijgen. “We zien dat ondernemers weer positief gestemd zijn om te investeren en daardoor een grotere behoefte hebben aan werkkapitaal, in de e-commerce sector in het bijzonder”, geeft CEO en mede-oprichter Sven van der Biezen aan in een verklaring.

Lenen aan het mkb, niet alleen bij de bank

De afgelopen jaren zijn er verschillende alternatieven ontstaan voor banken bij de financiering van mkb-leningen. In de podcast The Next Move van Business Insider en Diederik Heinink spraken chief innovation officer Annerie Vreugdenhil van ING en Van der Biezen van Floryn deze maand over lenen aan het mkb.

De ervaring van ING is dat kleinere bedrijven puur door schaalverschillen andere risico’s meebrengen dan grotere bedrijven. “Dat maakt enorm uit”, volgens Vreugdenhil. “Stel, iemand begint een espressobar en vraagt daarvoor krediet aan. Vervolgens komt er een Starbucks naast. Dan heeft die ondernemer een probleem. Als iemand een keten heeft met 20 espressobars en naast eentje daarvan komt een Starbucks, dan overleeft hij het waarschijnlijk wel. Alleen al door dergelijke schaalverschillen zit er een ander risico aan. Dat maakt financiering van kleinere bedrijven soms ingewikkelder.”

Van der Biezen ziet dat ook sectorverschillen een rol spelen in het mkb, waarbij Floryn tijdens de coronacrisis merkte dat e-commercebedrijven in veel gevallen veel minder problemen hadden.

LEES OOK: Lenen aan het MKB: zo gaan grootbank ING en fintech Floryn daarmee om