Alexander Stubb, premier van Finland, wees maandag met een beschuldigende vinger in de richting van Apple.

De premier bombardeerde Apple tot hoofdschuldige voor de economische tegenwind in zijn land. Volgens Stubb is Apple verantwoordelijk voor het wegvallen van de twee grootste exportproducten van het land: papier en Nokia.

“De iPhone was het einde van Nokia en de iPad was het einde van de papierindustrie, maar we zullen terugslaan”, zei Stubb in gesprek met de zender CNBC.

Steve Jobs jat banen

Stubb voert al een tijdje een vendetta tegen de technologiereus. In juli verkondigde hij dat Steve Jobs banen van Finnen had afgepakt. Ook Finland voelt de gevolgen van de crisis: het land stond te boek als een AAA-land bij internationaal ratingsbureau Standard & Poor’s, maar is inmiddels gezakt naar AA+. De twee grootste papierfabrikanten van Europa, UPM-Kymmene en Stora Enso, hebben belangrijke productiearealen in Finland.

De rancuneuze uitspraak van Stubbs komt op het moment dat Finse bedrijven juist naar de toekomst proberen te kijken. Stubb moest toegeven dat de Finse bosbouw weer in de lift zit door technologische vooruitgang in de bio-energie, en dat Nokia Networks, het bedrijf dat overblijft na de verkoop van de telefonie-divisie aan Microsoft, zichzelf aan het heruitvinden is.

Apple betaalde Nokia juist

De sneer van Stubb naar Apple is nog raarder als je bedenkt dat het Samsung was die in 2012 Nokia inhaalde als de grootste verkoper van mobiele telefoons, tekent Ingrid Lunden van TechCrunch aan.

Bovendien betaalt Apple al jaren licentierechten aan Nokia. Toenmalig Nokia-topman Stephen Elop zei in 2013 dat Nokia in totaal 650 miljoen euro verdiende aan licenties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl