De Finse stad Oulu ligt op twee uur rijden van de Poolcirkel, maar dat weerhoudt het lokale energiebedrijf er niet van om er een zonnecentrale te bouwen. 

Het is hét grote nadeel van zonne- en windenenergie: soms komt het, soms komt het niet. ’s Nachts produceren zonnepanelen geen stroom, en om die schommelingen op te vangen moeten elektriciteitsnetwerken een back-up hebben. Maar in Finland nemen ze een wel heel erg grote schommeling voor lief: die tussen de winter, wanneer de zon nauwelijks doorbreekt, en de zomer, wanneer de zon nauwelijks onder gaat.

Vermogen van niets, toch de grootste

De stad Oulu is bezig een reputatie op te bouwen als een broedplaats van hernieuwbare energie, en daar hoort een zonnecentrale bij. De lokale Oulun Energia Groep gaat daarom 1600 zonnepanelen installeren om het dak van de drukkerij van de lokale krant, meldt de de Finse omroep YLE. Die moeten 420 kilowatt stroom leveren. Daarmee is het meteen de grootste zonnecentrale in Finland.

Qua vermogen stelt dat niet zo veel voor, maar de locatie is een uitdaging. In december heeft Oulu krap vier uur daglicht, tegen gemiddeld 21 uur en 21 minuten in juni. Toch is Oulun Energia ervan overtuigd dat zonne-energie een toekomst heeft in Finland.

Gebouwen afkoelen

“Vooral het gebruik in de zomer om gebouwen af te koelen is bijzonder rendabel”, zegt Oulun Energia-directielid Seppo Tuomi. Volgens hem zijn de kosten van zonnestroom ook in Finland wel degelijk lager dan van netstroom, mits de panelen op een gunstige locatie zijn geplaatst. Volgens proefopstellingen van zijn bedrijf was de opbrengst van zonnepanelen vergelijkbaar met opbrengsten in Noord-Duitsland.

"Op een mooie zomerdag verwachten we 90 procent van de stroom die nodig voor de drukkerij via zonne-energie op te wekken", aldus Esko Jokelainen, de financiële man van het lokale dagblad. "Per jaar kunnen we ongeveer tien procent van het stroomgebruik van de drukkerij verkrijgen uit de zonnepanelen."

Experimenteel stadje

Oulu is met 200.000 inwoners een van de noordelijkste grote steden in de wereld. De stad wil als "levend laboratorium" fungeren voor nieuwe technologie. Oulu staat in Europa op plaats vijf qua uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling per hoofd van de bevolking.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl