In de financiële wereld is donderdag met grote verbazing gereageerd op het besluit van de Zwitserse centrale bank (SNB) om de koers van de frank los te laten. De stap kwam volslagen onverwacht en zorgde voor enorme onrust op de valuta- en aandelenmarkten van het land.

Valutadeskundige Lutz Karpowitz van Commerzbank schreef de stap van de SNB toe aan de verwachte verdere verruiming van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Door de koppeling aan de euro los te laten wil de SNB minder verbonden zijn aan het beleid van de ECB.

Die stap gaat echter ten koste van de geloofwaardigheid van de SNB, zei hij tegen het Duitse blad Wirtschaftswoche. “Gisteren beweerden ze nog dat de koppeling van de frank en de euro het belangrijkste middel van het monetaire beleid was. Vandaag zou dat ineens niet meer zo zijn. Dan vraag je je af wat je moet geloven.”

Koers frank schiet omhoog

De topman van de Zwitserse horlogemaker Swatch, Nick Hayek, vergeleek de actie met een “tsunami” die de Zwitserse economie overspoelde. “Voor de export, voor het toerisme en uiteindelijk voor het hele land. Woorden schieten tekort”, stelde hij.

Met steunaankopen van buitenlandse valuta hield de SNB de waarde van de frank sinds 2012 beperkt tot 1,20 frank per euro. Na het besluit de wisselkoerspolitiek te laten varen schoot de koers met een ongekende 30 procent omhoog, om vervolgens weer enigszins tot rust te komen. In de middaghandel was de frank, met 1,02 per euro, echter nog altijd bijna 20 procent meer waard dan voor het besluit.

Minder aantrekkelijk vakantieland

Die stijging schaadt de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven, die hun producten veel duurder zien worden op buitenlandse markten. Zwitserland wordt ook een minder aantrekkelijk vakantieland voor buitenlandse toeristen, die de rekening van een trip naar het Alpenland stevig zien oplopen.

Die zorgen lieten zich duidelijk voelen op de aandelenbeurs in Zürich. De hoofdgraadmeter stond daar in de middaghandel bijna 10 procent in de min en was daarmee op weg naar het grootste dagverlies ooit. Daardoor ging circa 127 miljard frank aan beurswaarde verloren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl