• Recessie, hoge inflatie en een schuldencrisis. Deze giftige cocktail gaat financiële markten dit jaar raken, aldus topeconoom Nouriel Roubini.
  • Roubini staat bekend om zijn vaak pessimistische voorspellingen, waarvoor hij de bijnaam ‘Dr. Doom’ verwierf.
  • Hij was wel één van eersten die de grote financiële crisis van 2008 voorspelde.
  • Lees ook: Belangrijke test voor de aandelenbeurs: houdt het recente optimisme stand?

Een giftige cocktail wacht financiële marken in 2023: aanhoudend hoge inflatie, een economische recessie en een schuldencrisis, zijn volgens econoom Nouriel Roubini op komst.

Roubini, die de bijnaam ‘Dr. Doom’ heeft vanwege zijn vaak pessimistische prognoses, waarschuwt al een aantal maanden voor zogenoemde ‘stagflatiore schuldencrisis, een combinatie van stagflatie (hoge inflatie en lage of negatieve economische groei) en grootschalige problemen met het afbetalen van leningen.

“Een stagflatoire crisis gaat dit jaar opduiken”, zei Roubini donderdag in gesprek met het Australische nieuwsprogramma ABC.

De afgelopen weken bleek zowel in de Verenigde Staten als in Europa dat de inflatie minder hard daalt dan eerder gedacht. Voor de VS zou de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente moeten verhogen tot “ruim boven de 6 procent” om de inflatie weer naar 2 procent te krijgen, aldus Roubini.

Zo'n sterke verhoging van de rente, die lenen voor bedrijven en consumenten duurder maakt, kan echter een zware recessie en een beurscrash uitlokken. Bovendien vergroot een hogere rente de kans op wanbetalingen op schulden.

Roubini denkt daarom dat de Federal Reserve de rente niet genoeg verhoogt om de inflatie te beteugelen, waardoor deze niet onder controle komt. Het gevolg is in zijn optiek dan alsnog een recessie en escalerende schuldproblemen. "We stevenen af op een 'perfect storm': inflatie, stagflatie, recessie en een potentiële schuldencrisis".

Wat de beurs betreft beginnen sommige analisten optimistischer te worden over de mogelijkheid van herstel, na de daling van de brede, Amerikaanse S&P 500-index met 20 procent in het afgelopen jaar. Roubini denkt echter dat aandelen nog zo'n 30 procent kunnen dalen, gelet op de extreem uitdagende macro-economische condities.

Volgens de econoom kunnen beleggers beter hun heil zoeken in obligaties die bescherming bieden tegen inflatie, zoals kortlopende obligaties, inflatie-geïndexeerde obligaties en goud. Dergelijke beleggingen bieden volgens Roubini betere bescherming tegen de huidige economische risico's dan aandelen.

LEES OOK: 16 dividendaandelen die zorgen voor stabiele inkomstenstromen in tijden van hoge inflatie, volgens de beheerder van één van de beste dividendfondsen