Het optimisme van financieel directeuren bij ondernemingen is gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountantsfirma Deloitte.

In het afgelopen kwartaal beschouwde bijna de helft (46 procent) van de chief financial officers de huidige economische en financiële situatie als normaal, terwijl dit twee jaar geleden nog minder dan 15 procent was.

Ook zijn de financieel bestuurders optimistischer over de financiële vooruitzichten van hun eigen onderneming. Zo geeft meer dan de helft aan nu optimistischer te zijn dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Overnames en investeren weer op de bedrijfsagenda

Dit optimisme vertaalt zich ook in de risicobereidheid van de Nederlandse cfo’s. ,,Door de lage rentestanden en de verbeterde economische vooruitzichten is de risicobereidheid gestegen naar het hoogste niveau ooit. Bijna 50 procent zegt dat nu het juiste moment is om balansgerelateerde risico’s te nemen, zoals hogere investeringsniveaus en strategische acquisities”, zegt managing partner Wilten Smit.

De ondervraagde bestuurders verwachten de komende maanden ook een stijging van het aantal fusies en overnames. Bijna de helft (45 procent) denkt een overname te doen, terwijl 37 procent juist bedrijfsonderdelen wil afstoten. De verhoogde activiteit in de markt van fusies en overnames is in lijn met de internationale trend, aldus Smit.

Aan het onderzoek deden 27 financieel bestuurders mee. Hun ondernemingen vertegenwoordigen een gemiddelde omzet van 2,9 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl