Natuurlijk staat er vooral eer op het spel, zondagavond in de EK-finale tussen Frankrijk en Portugal. Maar er staat ook een flinke prijzenpot op de winnaar te wachten.

En dat geldt niet alleen voor de finalisten: alle 24 landen kregen een flinke startpremie van 8 miljoen. Een gewonnen wedstrijd in de poulefase brengt een miljoen in het laatje; een gelijkspel levert een half miljoen op.

Daarna loopt het bedrag steeds verder op: wie de achtste finale haalt, krijgt 1,5 miljoen. Het behalen van de kwartfinale levert 2,5 miljoen op, en een halve finale levert nog eens 4 miljoen op.

Geen van de ploegen harkte de volle pot binnen: Frankrijk speelde een keer gelijk in de groepsfase, en liet daar dus een half miljoen liggen. Les Bleus hebben daarom nu 18,5 miljoen verdiend. Portugal speelde in de groepsfase zelfs drie keer gelijk, en haalde 17,5 miljoen euro binnen.

In de finale loopt de prijzenpot natuurlijk nog verder op: de winnaar krijgt 8 miljoen euro. De verliezer mag nog 5 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

In totaal is de prijzenpot van het EK van dit jaar 301 miljoen euro, meldt de UEFA. Dat is hoger dan vier jaar geleden - toen werd er 196 miljoen verdeeld. Wel deden er toen maar zestien landen mee, terwijl er dit jaar 24 deelnemers waren. Maar per deelnemend land is het bedrag nog altijd hoger: dit jaar is er 12,54 miljoen per land, in 2012 was dat 12,25 miljoen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl