De wereldvoetbalbond FIFA ziet in het onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 geen aanleiding om beide procedures helemaal over te doen.

Dat heeft de FIFA donderdag bekendgemaakt op de website. Volgens de wereldvoetbalbond zijn er geen redenen om de bidprocedures te heropenen.

De ethische commissie van de FIFA deed gedurende twee jaar onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 in respectievelijk Rusland en Qatar. Beide procedures zouden niet helemaal zuiver zijn verlopen, met onder meer verdenkingen van illegale betalingen aan prominente FIFA-officials.

Volgens de commissie kunnen de “diverse incidenten die zich mogelijk hebben voorgedaan” de integriteit van de bidprocedures voor de WK’s niet hebben aangetast. “Het gaat om gebeurtenissen van zeer beperkte omvang. Wat de ethische commissie van de FIFA betreft, zijn daarom de bidprocedures voor deze WK’s gesloten.”

Positie Fifa-baas Sepp Blatter

In september van dit jaar leverde de Amerikaanse jurist Michael Garcia, de voorzitter van de onderzoekskamer van deze commissie, een onderzoeksrapport van 350 pagina’s in. Het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Sepp Blatter wilde de resultaten van het onderzoek echter niet openbaar maken, ondanks grote druk van buitenaf. Daaraan zouden onder meer te veel juridische gevolgen aan verbonden zijn.

Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie, kwam donderdag op de website van de FIFA alsnog met een verklaring. De Duitse rechter werkte zich de afgelopen weken door het rapport van Garcia heen. In de documenten wordt FIFA-voorzitter Sepp Blatter overal van vrijgepleit. De enige concrete beschuldiging tegen de Zwitser bleek "aantoonbaar onjuist". Garcia is nog wel van plan om formele onderzoeken te openen naar betrokken individuen, zonder dat hij daarbij al namen heeft genoemd.

De Engelse en de Australische bidcommissies kregen kritiek in het rapport voor ontoelaatbaar en ongepast gedrag, dat in strijd was met de FIFA-reglementen ten aanzien van de bidprocedures.