Beursspeculanten die gokten dat Shell’s miljardenovername van het Britse gasbedrijf BG door zou gaan, hebben honderden miljoen euro’s verdiend. Tijd voor een feestje.

Lang was het onzeker of de miljardenovername van het Britse gasconcern BG door Shell door zou gaan. De deal werd in april 2015 aangekondigd, maar daarna daalden energieprijzen hard en gingen aandeelhouders van Shell morren.

Afgelopen week wist topman Ben van Beurden de aandeelhouders van Shell toch te overtuigen van de strategische meerwaarde van de overname van BG. Die wordt nu medio februari afgerond.

Gokken op overname BG door Shell

Twijfels over het doorgaan van de overname zorgden ervoor dat het de beurskoers van BG afgelopen december nog ruim 12 procent onder de prijs die Shell bood lag.

Er zijn echter ook speculatieve hedgefondsen veel geld hebben gezet op het doorgaan van de deal. Die hebben goed gegokt.

Inmiddels is het verschil tussen de prijs per aandeel die Shell biedt voor BG en de beurskoers van BG geslonken tot minder dan een half procent.

Kassa voor de hedgefondsen, zo meldt The Financial Times vrijdag. "Het wegvallen van het risico van de transactie is één van de beste resultaten in het afgelopen decennium", zegt Fred Ward van beursmakelaar Olivetree Financial tegen de Britse zakenkrant.

Ski-feestje

Firma's met namen als Davidson Kempner, TT Internatinoal, Elliott Advisors, Pentwater Capital en DE Shaw hebben bij elkaar honderden miljoenen verdiend aan hun juiste inschatting van de Shell-deal, zo stelt de FT-rubriek City Insider op basis van eigen berekeningen.

Reden voor een feestje, zo weet de zakenkrant. De succesvolle Londense handelaren zijn inmiddels met een grote club vertrokken naar het jaarlijkse ski-uitje in het Oostenrijkse oord St. Anton. "Het wordt een soort vrijgezellenfeestje, er is geen vrouw bij", schetst één van de deelnemers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl