• Volgens de Federal Reserve is de Amerikaanse economie zo goed aan het herstellen dat ze op termijn zonder steun van de Fed kan.
  • Daarmee lijkt een voorzichtige eerste stap richting een krapper monetair beleid gezet.
  • Beleggers op Wall Street raakten niet in paniek. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager.

Het rentebesluit van de Federal Reserve heeft niet veel veranderd aan het beeld op de aandelenbeurzen in New York.

Het stelsel van centrale banken meldde dat de Amerikaanse economie vooruitgang boekt, waardoor de doelen van de Fed met het geven van coronasteun dichterbij komen. Dit kan betekenen dat de afbouw van het stimuleringsbeleid in zicht komt, maar dat bracht beleggers niet van hun stuk.

Net als aan het begin van de handel, sloten de belangrijkste graadmeters gemengd. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 34.930,93 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 4400,64 punten terwijl techbeurs Nasdaq 0,7 procent won tot 14.762,58 punten.

Na het uitbreken van de coronapandemie sneed de Amerikaanse koepel van centrale banken drastisch in de rente en begon het voor honderden miljarden dollars aan schulden op te kopen. Aan dat beleid verandert de Fed nu nog niets, maar het moment om af te bouwen lijkt wel te naderen.

De Fed mikt met zijn beleid op inflatie van rond de 2 procent en maximale werkgelegenheid. In een toelichting op het nieuwste rentebesluit staat nu dat “de economie voortgang heeft geboekt richting deze doelstellingen”. Bestuurders van de Fed zullen die voortgang bij hun komende beleidsvergaderingen “blijven beoordelen”.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken verlaagde in maart 2020, kort na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, de rente tot een niveau van tussen de 0 en 0,25 procent. Ook koopt het maandelijks voor 120 miljard dollar aan staatsobligaties en andere schuldpapieren op om genoeg geld de economie in te laten stromen.

Renteverhoging lijkt nog ver weg

Maar nu het economisch herstel sneller heeft ingezet dan aanvankelijk gedacht, zitten de beleidsmakers met een dilemma. De toestroom van al het goedkope geld lijkt de inflatie sterk aan te jagen, alhoewel de Fed verwacht dat die sterke prijsstijgingen slechts tijdelijk zijn.

Lees ook: Waarom ook een tijdelijke stijging van de inflatie gevaarlijk kan zijn

Aan de andere kant zijn de sectoren die het hardst zijn geraakt door de coronacrisis nog altijd niet hersteld van de pandemie.

Fed-preses Jerome Powell erkende in zijn toelichting voor de pers dat tijdens de beleidsvergadering van de afgelopen twee dagen is gesproken over het afbouwen van de obligatie-aankopen. Tegelijkertijd verzekerde hij toehoorders dat het nog een poos zal duren voordat de Fed de rente zal verhogen.

Vooral op het vlak van de arbeidsmarkt is er nog veel vooruitgang te boeken, meende Powell. “Ik zou graag een paar sterke banencijfers willen zien.”

LEES OOK: Beurs kan te maken krijgen met een correctie van 20%, denkt de hoofdeconoom van Moody’s