De beurzen in Europa zijn donderdag hoger geopend, in navolging van de koerswinsten die op Wall Street en in Azië op de borden stonden. Europese beleggers verwerken het Amerikaanse rentebesluit. De Federal Reserve hield zoals verwacht de rente onveranderd.

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden. Fed-bestuurders hebben herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit.

Woensdag besloten de centrale bankiers nog te wachten op verdere tekenen van herstel. De centrale bankiers van de Fed wezen wel duidelijk op de grote kans dat de rente nog dit jaar verder zal worden verhoogd. Als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen, lijkt die stap zo goed als vast te staan, viel op te maken uit de toelichting door Fed-president Janet Yellen.

TomTom grootste winnaar

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,8 procent in de plus op 451,26 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 650,44 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten 0,5 tot 1,1 procent geboekt.

In de AEX gingen staalconcern ArcelorMittal en tankopslagbedrijf Vopak aan kop met een stijging van 3 procent. Er waren twee verliezers te zien in de Amsterdamse hoofdindex, Aegon en ABN Amro met minnen tot 0,4 procent.

In de MidKap was navigatiebedrijf TomTom de grootste winnaar met een winst van 3,5 procent, terwijl kunstmestbedrijf OCI juist 4,7 procent in de min dook.

In Londen zaten de grondstofgerelateerde fondsen bij de winnaars. Mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore tekenden plussen tot 3,6 procent op.

Containergigant Maersk opgesplitst

In Kopenhagen was er belangstelling voor A.P. Möller-Maersk (plus 2,7 procent). Het Deense scheepvaart- en olieconcern kondigde aan zich op te splitsen in een vervoer- en een energiebedrijf.

Maersk kampt de laatste tijd met lage prijzen in het containervervoer en bij zijn olieactiviteiten. Daardoor staat de winst onder druk. De verwachting is dat de Maersk-onderdelen los van elkaar beter in staat zijn om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden.

Mogelijk wordt de energiedivisie ook nog opgedeeld in een individueel oliebedrijf en een onderneming die zich bezighoudt met oliegerelateerde producten. Er wordt nog maximaal twee jaar uitgetrokken om daar een definitief besluit over te nemen. Het is overigens de bedoeling dat de overkoepelende A.P. Möller Holding een belangrijke aandeelhouder blijft in de zelfstandige Maersk-activiteiten.

In Frankfurt ging de investeerder in beginnende internetbedrijven Rocket Internet 4,2 procent vooruit, dankzij meevallende kwartaalresultaten.

De olieprijs ging donderdagochtend verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 45,67 dollar per vat en Brent steeg 0,6 procent tot 47,11 dollar per vat. De euro noteerde 1,1230 dollar, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag.