• De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente met 0.5 procentpunt verlaagd om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.
  • Ondanks de noodmaatregel zakten aandelenkoersen aan Wall Street dinsdag opnieuw in, na een opleving op maandag.
  • President Donald Trump riep eerder op tot renteverlagingen, maar beleggers betwijfelen of de maatregel voldoende is om de economische gevolgen van de uitbraak te beperken.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de officiële rente dinsdag met 0,5 procentpunt verlaagd tot tussen de 1 en 1,25 procent, om de economische gevolgen van de verspreiding van het coronavirus op te vangen. De beslissing tot deze noodmaatregel werd unaniem genomen door het bestuur van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Ondanks de drastische stap zijn aandelenbeurzen in New York dinsdag opnieuw stevig gedaald. De opleving van maandag kreeg geen vervolg. Beleggers waren niet enthousiast over de renteverlaging; na een korte opleving zakten de koersen weer weg. Wall Street blijft de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus volgen.

Wall Street toch omlaag na rentestap Fed

De Dow-Jonesindex sloot 2,9 procent lager op 25.917,41 punten. De brede S&P 500 zakte 2,8 procent tot 3003,36 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 3 procent in op 8684,09 punten.

Vorige week werden de grootste verliezen sinds de financiële crisis van 2008 geleden wegens angst voor het virus. Maandag was er een kortstondig herstel.

Het verlagen van de rente kwam niet geheel als een verrassing. Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, hintte afgelopen week al op de mogelijkheid de rente te verlagen met het oog op de ontwikkelingen in de economie.

De Amerikaanse president Donald Trump liet in een reactie weten dat de Fed meer moet doen voor de Amerikaanse economie. Trump heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen tot negatieve rente in de Verenigde Staten.

Onlangs riep hij de Amerikaanse centrale bank al op de rente te verlagen, hij roemde openlijk de beslissingen van de Australische centrale bank.

In Nederland houdt het Centraal Planbureau (CPB) voorlopig rekening met een beperkt negatief effect op de economie. Als de virusuitbraak pas afneemt in het derde kwartaal van het jaar, dan ziet het planbureau de effecten wel een stuk somberder in. Dat bleek dinsdag uit een raming waarin ook een koopkrachtstijging en een gunstiger werkloosheidscijfer naar voren kwamen.

LEES OOK: De invloed van het coronavirus op de Nederlandse economie is nu nog beperkt, volgens het CPB