De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag fors hoger gesloten.

Wall Street reageerde enthousiast op uitlatingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Ook waren beleggers in hun nopjes met het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan verwacht.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 3,3 procent op 23.433,16 punten. De brede S&P 500 won 3,4 procent tot 2531,94 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 4,3 procent bij op 6738,86 punten. Donderdag was nog sprake van stevige koersverliezen door een omzetalarm van Apple.

Powell deed mee aan een paneldiscussie in Atlanta met voorgangers Janet Yellen en Ben Bernanke. Daar hamerde hij erop dat de Fed altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft, en bereid is zo nodig zijn beleid wat aan te passen.

Het hoofd van de centrale bank is in ieder geval niet van plan om overhaast te handelen, stelde hij. Dat voedde de speculatie dat de rente komende tijd wel eens minder snel omhoog zou kunnen gaan dan gedacht.

Op de vraag of Powell zou aftreden als president Donald Trump dat zou willen, luidde zijn antwoord ,,nee”. Trump uitte recent veel kritiek op de Fed en Powell omdat de president het opkrikken van de rente niet ziet zitten. De president zou zelfs even met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht later door het Witte Huis tegengesproken.

Wall Street blij met verbale steun Amerikaanse centrale bank

De financiële markten hielden alle opmerkingen sterk in gaten. Nadat Powell aan het woord was geweest, veerden de beurzen in New York stevig op. Ook in Europa gingen de graadmeters flink omhoog.

Lees ook op Business Insider

De stemming op Wall Street was sowieso goed. Beleggers reageerden tevens op het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan voorzien. Ook leefde er optimisme over de handelsspanningen met China. Een Amerikaanse delegatie reist maandag af naar het Aziatische land voor nieuw handelsoverleg.

Apple krabbelde ruim 4 procent op. Het aandeel ging donderdag nog 10 procent onderuit na de omzetwaarschuwing door de zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China. Het concern had vrijdag een meevaller in zijn juridische strijd over patenten. Een rechter heeft het bedrag verlaagd dat Apple aan vergoeding moet betalen aan een Canadees technologiebedrijf.

De euro was 1,1398 dollar waard, tegen 1,1414 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 48,17 dollar. Brentolie kostte 2,4 procent meer op 57,28 dollar per vat.

AEX veert op: +2,4 procent

De beurs in Amsterdam is vrijdag ook met een forse winst het weekend ingegaan. Ook de andere Europese beursgraadmeters toonden herstel na de slechte start van het nieuwe jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,4 procent hoger op 492,01 punten. De MidKap kreeg er 3 procent bij tot 660,42 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 3,4 procent vooruit.

Op het Damrak waren de biotechnologiebedrijven in trek door overnamespeculatie in de sector en een positief rapport van Jefferies. Galapagos was een sterke stijger bij de hoofdfondsen met een winst van bijna 7 procent. Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma ruim 11 procent aan.