De steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven lijken vooralsnog te voorkomen dat bedrijven massaal omvallen.

In augustus lag het aantal faillissementen zelfs op het laagste niveau in 21 jaar, aldus het CBS.

Toch rekenen economen op een flinke stijging van het aantal faillissementen vanaf dit najaar.

Wanneer komt-ie, de grote faillissementsgolf van de coronacrisis? Economen bij kredietverzekeraars verwachten vanaf dit najaar een flinke toename van het aantal faillissementen in de nasleep van de corona-uitbraak. En ook het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een stevig corona-effect op het aantal bedrijven dat omvalt.

Het CPB denkt dat vooral sectoren als de horeca, cultuur, sport, recreatie en ook de landbouw kwetsbaar zijn voor extra faillissementen.

In de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is echter nog niets te bespeuren van een faillissementsgolf.

Sterker: het aantal failliet verklaarde bedrijven is in augustus verder gedaald. Er werden 32 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. Het aantal faillissementen kwam vorige maand zelfs uit op het laagste aantal in 21 jaar tijd.

Dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek, hangt mogelijk samen met de financiële steun waarmee veel ondernemingen tot nu toe de crisisperiode doorstaan.

Overheidssteun houdt bedrijven overeind

Het aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend redelijk vlak.

Na april 2020 daalde het aantal faillissementen vier maanden op rij en bereikte in augustus 2020 het laagste aantal na augustus 1999.

In de vorige maand werden 165 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat zijn er evenveel als in juli.

Het CBS merkt daarbij op dat de handel tot de bedrijfstakken behoort met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

LEES OOK: Economie herstelt in 2021 met 3%, als er geen tweede coronagolf komt – werkloosheid loopt sowieso flink op