Puzzels zijn erg populair op Facebook en zeker bij wiskundige raadsels zijn de discussies over de oplossing eindeloos.

Nu doet er zich een nieuw raadsel de ronde waar veel mensen hun hoofd over breken, terwijl ze de oplossing niet vinden. Of althans wel één oplossing, maar een tweede over het hoofd zien.

De puzzel werd gepost door de website Wikr.com en werd vervolgens duizenden keren gedeeld. Volgens de makers lukt het maar één op de duizend mensen om de juiste oplossing te vinden. De rekensom heeft namelijk twee antwoorden die allebei kloppen.

De eerste lijkt misschien makkelijk te vinden, maar de tweede is dat niet.

Oplossing 1

De eerste regel is makkelijk: 1 + 4 = 5. Maar daarna wordt iets lastiger, want 2 + 5 is niet 12. De eerste oplossing vind je door het resultaat van de ene som, op te tellen bij de volgende twee cijfers. Dus:

1 + 4 = 5, de 5 neem je mee in de volgende som:

Lees ook op Business Insider

2 + 5 + 5 = 12

3 + 6 + 12 = 21

8 + 11 + 21 = 40

40 is het eerste goede antwoord – en volgens Wikr ook meteen het meest genoemde antwoord in de reacties. Maar er is nóg een goed antwoord.

Oplossing 2

Volgens de makers van de puzzel lossen vooral intelligente mensen hem op deze manier op. In plaats van de cijfers alleen bij elkaar op te tellen, moet je bij deze oplossing ook vermenigvuldigen.

1 + 4 is natuurlijk gewoon vijf, maar voor deze oplossing los je ‘m zo op: 1 + 1 x 4 = 5. Je vermenigvuldigt het tweede cijfer met het eerste cijfer en telt daarna het eerste cijfer daar weer bij op. Bij de rest van de sommen gaat dat zo:

2 + 2 x 5 = 12

3 + 3 x 6 = 21

8 + 8 x 11 = 96

96 is dus het tweede goede antwoord, dat maar door heel weinig mensen zelf wordt gevonden.

UPDATE: Er is overigens nog een andere manier om op dit antwoord uit te komen, laat Mark Breed weten aan de redactie. Als je namelijk een optelt bij het tweede getal en het vermenigvuldigt met het eerste getal, dan rolt er ook 96 uit als oplossing.

1 x (4 + 1) = 5

2 x (5 + 1) = 12

3 x (6 + 1) = 21

8 x (11 + 1) = 96

LEES OOK Een Chinese student vraagt Mark Rutte waarom hij altijd dezelfde outfit draagt – dit is zijn reactie