Mark Zuckerberg en de topman van de Xiaomi, Lei Jun, hebben gesprekken gevoerd over een deelname van Facebook in de Chinese smartphonefabrikant. Ze kwamen uiteindelijk niet tot een deal.

Dat meldt Reuters op gezag van ingewijden. Zuckerberg zou tijdens een bezoek aan Peking in oktober met Lei hebben overlegd, maar de politieke risico’s waren voor de twee uiteindelijk te groot. Facebook is sinds 2009 in China verboden.

Flirt met miljarden klanten

Ondanks het verbod flirt Zuckerberg al een tijdje openlijk met de volksrepubliek. Hij leerde Chinees en zou een boek van leider Xi Jiping hebben verspreid onder zijn managers. Xiaomi zou Facebook weer een voet tussen de deur in China bieden. Volgens een betrokkene zou de investering van Facebook ‘niet enorm’ zijn geweest.

Betrokkenheid van Facebook zou een opsteker voor het imago van Xiaomi zijn geweest: fans van het bedrijven noemen Xiaomi nu al “het Chinese Apple.” Het is de grootste smartphonemaker in China, en een samenwerking zou Facebook de mogelijkheid geven om zijn apps te distribueren. Ook zou Xiaomi een bondgenoot kunnen zijn in de lobby om het verbod van Facebook in China van tafel te krijgen.

Angst voor Partij en Google

Maar naar verluidt was Lei bang voor politieke complicaties. Ook zou Xiaomi zijn contacten met Google in gevaar kunnen brengen: de Xiaomi-toestellen draaien op Android.

De opperste internetcensor van China, Lu Wei, heeft gezegd dat sociale media een ontregelende factor kunnen zijn in de Chinese maatschappij. Hij bracht vorige maand echter wel een bezoek aan Facebook, wat leidde tot speculaties of de relatie tussen Facebook en de Chinese regering aan het verbeteren was.

Bedrijf van 45 miljard

Xiaomi maakte vorige maand bekend dat het 1,1 miljard dollar aan investeringen had opgehaald. Daarmee kreeg het bedrijf een geschatte marktwaarde van 45 miljard dollar, pas drie jaar nadat het voor het eerst met smartphones de markt betrad.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl