Facebook werkt stilletjes aan een eigen cryptomunt. Het doel: geldbetalingen faciliteren via de razend populaire berichtendienst Whatsapp, zo meldt persbureau Bloomberg.

Eerder dit jaar, toen de hype rond cryptomunten nog wat heviger was, kondigde Facebook aan een werkgroep over blockchaintoepassingen te formeren. Dit team wordt geleid door David Marcus, voorheen betrokken bij betaaldienst PayPal.

De blockchain is de onderliggende technologie van digitale valuta waarbij in een decentraal digitaal logboek alle transacties worden vastgelegd.

De afgelopen maanden bleef het stil rond de plannen van Facebook met een blockchaintoepassing. Bloomberg meldt vrijdag dat Facebook overweegt een zogenoemde ‘stablecoin’ te lanceren. Dat is een cryptomunt die gekoppeld is aan een andere waarde, zoals de dollar. Gevolg is dat een dergelijke digimunt veel minder heftig schommelt in prijs, vergeleken met reguliere cryptomunten zoals de bitcoin.

Lees meerStablecoins zijn de nieuwste hype in de cryptowereld – dit is alles wat je daarover moet weten

'India is proeftuin'

Facebook wil vooral geldbetalingen via Whatsapp mogelijk te maken en heeft naar verluidt India in het vizier als proeftuin.

Begin deze maand meldde nieuwssite Cheddar dat medewerkers van Facebook gesprekken hebben gevoerd met blockchainexperts over het idee om een "gedecentraliseerde digitale munt te creëren voor de meer dan 2 miljard gebruikers" van Facebook.

Facebook zoekt ook naar talent van buiten het bedrijf voor zijn cryptoteam, maar het schijnt lastig te zijn om gekwalificeerde IT-ontwikkelaars voor blockchaintoepassingen te werven. Daarbij zou ook spelen dat de dataschandalen waar Facebook mee te maken kreeg dit jaar, het lastiger maken om crypto-experts aan te trekken.

Tegenover Business Insider gaf een woordvoerder van Facebook aan dat het bedrijf "net als veel anderen kijkt naar manieren om de blockchaintechnologie nuttig toe te passen. Het nieuwe team bekijkt een reeks van mogelijkheden. Meer hebben we niet te melden."

BEKIJK OOK: ‘Bitcoin is zo goed als dood’, zegt het 20-jarige cryptofenomeen Erik Finman