Facebook en Twitter zijn in actie gekomen tegen campagne-accounts van Donald Trump. Die zouden de regels met betrekking tot berichtgeving over corona hebben geschonden.

De Trump-campagne postte een video van Fox News waarin Trump beweert dat kinderen eigenlijk immuun zijn voor het virus.

Twitter heeft het officiële account van de Trump-campagne enige tijd geblokkeerd. Facebook verwijderde de video zelf van het platform.

Twitter heeft het officiële account van de Trump-campagne korte tijd geblokkeerd, tot het een tweet met misleidende informatie over het nieuwe coronavirus had verwijderd. Ook Facebook kwam in actie tegen Trump. Het platform van Mark Zuckerberg verwijderde een video die in strijd is met de regels.

Trump stelt in de verwijderde video dat scholen weer open zouden kunnen, want kinderen zijn volgens hem “bijna zeker immuun tegen de ziekte”, zo meldt The Washington Post.

Op Twitter ging het om een bericht waarin dezelfde video werd gebruikt. Er was enige tijd verwarring over welk account nu geblokkeerd was op Twitter.

Het gaat niet om het persoonlijke account van Trump, maar om het campagneaccount @Teamtrump. Dat is inmiddels weer actief en retweet nu berichten over de ‘bias tegen Trump in Silicon Valley’.

Een Twitter-woordvoerder liet aan Mashable weten verantwoordelijk te zijn voor de verwarring die aanvankelijk in de media ontstond over het accont. “Ik had duidelijker moeten zijn.” Op de vraag of later ook het privé-account @realDonaldTrump tegen een blokkade aan zou kunnen lopen wilde Twitter verder niet reageren.

‘Onjuiste bewerkingen over immuniteit’

De gewraakte video is een fragment uit Fox & Friends van Fox News. “Deze video bevat onjuiste beweringen dat een groep mensen immuun is voor Covid-19, wat in strijd is met ons beleid rond schadelijke misleidende informatie over corona”, zei een woordvoerder van Facebook.

Volgens een woordvoerder van Facebook is het de eerste keer dat het bedrijf een bericht van Trump verwijdert vanwege misleidende beweringen over het nieuwe coronavirus. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het besluit van Facebook.

Trump spreekt van censuur

Trump laat in een reactie weten dat hij vindt dat socialemediabedrijven hem onterecht censureren.

Toen hij donderdag op de radioshow van Geraldo Rivera op WTAM in Cleveland verscheen, zei Trump dat hij “natuurlijk” wordt gecensureerd. “Ze pakken iedereen, van rechts, iedereen, elke Republikein, elke conservatieve Republikein wordt gecensureerd en kijk naar de vreselijke dingen die ze aan de linkerkant zeggen”, zei Trump.

Kinderen “hebben geen probleem, ze hebben gewoon geen probleem”, zei Trump in de gewraakte video als argument waarom scholen zouden moeten heropenen. “Het heeft geen invloed op hen. Ik heb sommige dokters zien zeggen dat ze helemaal immuun zijn.”

Heropenen van de scholen is deel van de verkiezingsbelofte

Twitter ondernam al eens actie tegen berichten van Trumps account door waarschuwingen bij zijn tweets te plaatsen. Daarin zei Twitter dat de informatie die de president had gedeeld mogelijk onjuist is. Ook plaatste Twitter al eens de mededeling ‘Gemanipuleerde media’ bij een door Trump geposte video die van een nep CNN-logo was voorzien. Trump beschuldigde Twitter daarop van censuur.

De bewering van Trump staat in verband met het voornemen van de Amerikaanse regering om de scholen weer te openen. Veel Amerikanen zijn bezorgd over de eventuele gevolgen van zo’n heropening.

Voor Trump is de belofte om de scholen weer te openen onderdeel geworden van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in november.

De Verenigde Staten zijn van alle landen het hardst getroffen door het longvirus. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn meer dan 4,8 miljoen mensen besmet geraakt, waarvan er 157.151 zijn overleden.

Lees meer over Donald Trump: