Facebook heeft John de Mol “een aantal gegevens” verstrekt over de mensen achter de nepadvertenties waarin bekende Nederlanders bitcoinproducten lijken aan te prijzen. Het overhandigen van deze kennis was een van de eisen die de rechter Facebook begin november oplegde.

De Talpa-oprichter stapte naar de rechter omdat hij een einde wilde maken aan valse advertenties op Facebook met zijn naam en foto. Hij is niet de enige gedupeerde. In een verklaring schaarden onder anderen Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato zich achter hem.

“De gegevens worden onderzocht op bruikbaarheid”, laat een woordvoerder van De Mol weten. “We kunnen in deze fase nog niets zeggen over de gegevens.”

Facebook is geen ‘neutraal doorgeefluik’

De advocaten van Facebook zeiden eerder dat alles wordt gedaan om nepadvertenties tegen te gaan en dat er de afgelopen tijd ook geen nieuwe, zogenoemde ‘scam ads’ meer zijn verschenen met de mediaondernemer. Juist dat laatste toont volgens de rechter aan dat er kennelijk technisch mogelijkheden zijn om actiever op te treden tegen dit soort adverteerders. De rechter ging ook niet mee in de argumenten dat Facebook een “neutraal doorgeefluik” is.

De Mol toonde zich blij met de uitspraak. “Ik mag hopen dat deze uitspraak voor Facebook aanleiding is om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, waardoor onschuldige mensen niet meer met de nep-bitcoinadvertenties kunnen worden opgelicht”, zegt hij in een reactie. “Ik hoop bovendien dat niet alleen ik, maar ook alle andere bekende Nederlanders die zijn misbruikt voor deze nepadvertenties profijt gaan hebben van deze uitspraak en de opgedane kennis.”

Facebook heeft nog niet besloten of het in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Na de uitspraak liet het bedrijf weten dat het een hoger beroep overwoog. "Wat ons betreft zijn er geen updates over de zaak te melden", stelt Facebook.

Misdaadjournalist vindt de bitcoinboeven

De zaak krijgt deze week aandacht in het RTL-programma Oplichters aangepakt. Misdaadjournalist Kees van der Spek zegt dat hij in Nigeria een van de mannen achter de nepadvertenties heeft gevonden. In de uitzending van dinsdagavond laat hij zien hoe de politie van Nigeria de man heeft aangehouden.

De programmamaker wist via een list online contact te leggen met twee mannen die deel uitmaken van de bende achter de nepadvertenties. Een van hen bevond zich in Siberië, de ander in Benin City in Nigeria.

Een woordvoerder van Talpa prijst in een korte reactie de inspanningen van Van der Spek om de daders te achterhalen, maar beklemtoont "niet goed te kunnen beoordelen of dit ook echt een van de personen is achter de advertenties met John. Het zou wel kunnen."

LEES OOK: Deze beroemdheden, miljardairs en investeerders worden misbruikt voor bitcoinfraude – van John de Mol tot Waylon