Facebook pakt racisme en discriminatie op zijn platforms aan. Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram.

Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen worden verwijderd. Dat gebeurt door menselijke beheerders die de context bekijken.

Gebruikers die regelmatig de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

Ook antisemitische berichten, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat Joodse mensen achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden.

Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en video’s worden verwijderd.

Gebruikers die hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

Facebook heeft donderdag bekendgemaakt dat “discriminerende stereotyperende kenmerken” verboden zijn op Facebook zelf en op dochterdienst Instagram. Bij die stereotypes gaat het bijvoorbeeld over zwarte schmink (het zogenoemde ‘blackface’), grote lippen en een pruik met krullen.

“Experts zeggen dat blackface racistisch is. Zo is dit beleid tot stand gekomen. Als gevolg daarvan is Zwarte Piet ook verboden”, aldus een Facebook-woordvoerder tegen Nu.nl.

Niet alle afbeeldingen van Zwarte Piet zijn verboden

De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, menselijke beheerders moeten bij elk geval kijken naar de context.

“Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen”, aldus het platform.

Er zijn uitzonderingen. Afbeeldingen van Zwarte Piet zijn wel toegestaan bij ‘neutrale’ berichten of nieuwsberichten. Ook als tegenstanders de racistische karikatuur aan de kaak stellen, is een afbeelding van Zwarte Piet volgens Facebook oké. Schoorsteen- of roetveegpieten zijn altijd toegestaan.

Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, is blij met het besluit van Facebook. “Het kan niet zo zijn dat we dat onder het mom van traditie blijven voortzetten. Mensen voelen zich niet veilig op een platform waar ze daar ongewild mee geconfronteerd kunnen worden”, zegt hij tegen de NOS.

Ook stereotiepen over Joden geweerd van Facebook en Instagram

Facebook neemt meer maatregelen tegen racisme en discriminatie. Ook antisemitische berichten, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat Joodse mensen achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden.

De regels gelden wereldwijd, maar Zwarte Piet is vooral in Nederland en België een bekend figuur.

Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie.

Lees meer over racisme: