• Diem Association verhuist alle activiteiten naar de Verenigde Staten.
  • Het cryptoproject van Facebook stond eerder te boek als Libra en had in Zwitserland een aanvraag voor een betaallicentie ingediend.
  • De organisatie streeft nu niet langer een Zwitserse goedkeuring na.
  • Volgens de initiatiefnemers is het van cruciaal belang voor de VS om innovatie op het gebied van cryptomunten te bevorderen.

Facebook heeft de aanvraag voor een betaallicentie in Zwitserland opgeschort. In plaats daarvan verhuist het nu alle activiteiten voor cryptomunt diem naar de Verenigde Staten.

De Diem Association is een project met 26 bedrijven en non-profitgroepen waaronder Facebook. Het cryptoproject stond eerder te boek als Libra, maar werd onlangs omgedoopt tot Diem.

Er wordt nu samengewerkt met een bank om een cryptomunt, de diem, uit te geven die wordt ondersteund door Amerikaanse dollars.

Het nieuwe plan omvat een overeenkomst met Silvergate Capital, een prominente speler in de cryptocurrency-industrie. Dit bedrijf zal de munt uitgeven en ook de fondsen van Diem beheren.

Cryptoinnovatie 'van cruciaal belang' voor de VS

Toen Facebook het Libra-project onthulde, zei het dat het van plan was om één mondiale digitale munt te creëren. Daarmee zou iedereen wereldwijd, dus ook de 1,7 miljard mensen die geen bankrekening hebben, overal ter wereld geld kunnen overmaken met hetzelfde gemak als het versturen van een sms-bericht. Ook Diem heeft als doel een wereldwijd betalingsnetwerk op te bouwen.

De libra, die naast de dollar ook door de euro en andere valuta's had moeten worden ondersteund, liep eerder tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders maakten zich zorgen dat libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg. Ook bestond de vrees dat de cryptomunt door criminelen makkelijk kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld witwassen.

Diem staat volgens de initiatiefnemers voor een cryptoproject waarbij er meer aandacht is voor de zorgen van toezichthouders. De munt zal gekoppeld worden aan de dollar. Het consortium achter de diem werkt ook aan maatregelen om witwassen via de munt tegen te gaan.

Volgens de initiatiefnemers is het van cruciaal belang voor de VS om innovatie op het gebied van cryptomunten te bevorderen. Volgens Diem-topman Stuart Levey kunnen door het project de kosten van het versturen van geld worden verlaagd, of het nu gaat om de diem of andere crypto's die centrale banken in veel landen zouden overwegen.

Diem ontving nog geen noodzakelijke vergunning van de toezichthouder in Zwitserland, het land waar het hoofdkantoor is gevestigd. Hoewel Diem naar eigen zeggen wel goedkeuring verwacht op termijn, worden de activiteiten grotendeels naar de VS verhuisd. De Amerikaanse dochteronderneming van Diem wil zich in de VS als geldtransactiekantoor registreren.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Het hoofd van Facebooks cryptoproject legt uit waarom het kan werken, zelfs al je Facebook niet vertrouwt