• Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers zijn vorige week online verschenen op een hackersforum.
  • Het gaat om telefoonnummers, volledige namen, geboortedatums, biografische gegevens en soms ook e-mailadressen.
  • Op de website ‘Have I been pwned’ kunnen Facebook-gebruikers nagaan of hun gegevens gelekt zijn.

De persoonlijke gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers liggen weer op straat. De data zijn sinds zaterdag 3 april gratis online te bekijken. 

Het gaat onder meer om telefoonnummers, volledige namen, geboortedatums, biografische gegevens en soms ook e-mailadressen. 

Volgens Facebook gaat het om gegevens die zijn buitgemaakt bij een hack in 2019. De zwakke plek in de technologie is sindsdien gefixt, maar de data zwerven nog rond. Alon Gal, specialist cybercrime bij de firma Hudson Rock, kon ze daardoor weer tegenkomen op een hackersforum.

Nu loop je misschien rond met de vraag: ‘Zitten mijn gegevens erbij?’ Iedere Facebook-gebruiker die daar antwoord op wil, kan naar de site ‘Have I been pwned‘.

Die lanceerde deze week een nieuwe functionaliteit waarmee consumenten gemakkelijk kunnen checken of hun telefoonnummers gelekt zijn bij de gigantische Facebook-hack.

Ben je ‘ge-pwnd’?

Sinds 2013 verzamelt de website ‘Have I been pwnd’ gelekte accountgegevens. Niet met kwaadaardige bedoelingen, maar om consumenten de mogelijkheid te geven te achterhalen of hun wachtwoorden of e-mailadressen deel uitmaken van datalekken. (Wachtwoorden die ze dan meteen moeten veranderen!)

De omvang van de Facebook-hack dwong oprichter Troy Hunt om zijn database ook zoekbaar op telefoonnummer te maken.

In een blogpost vertelt de cyberveiligheidsexpert dat het gebruik van zijn site sinds het nieuws rond het Facebook-lek fors is toegenomen.

Erachter komen of jouw gegevens onderdeel uitmaken van dit meest recente datalek? Voer dan je telefoonnummer met land- en netnummer in in de zoekbalk van ‘Have I been pwnd‘.

Lees meer over internetbeveiliging en cybercriminaliteit: