Facebook gaat zijn belastingstructuur aanpassen zodat het technologiebedrijf voortaan lokaal belasting gaat betalen in landen waar inkomsten worden behaald in plaats van het doorsluizen van geld naar zijn Ierse internationale hoofdkantoor.

De belastingen zullen worden betaald in de landen waar Facebook een kantoor heeft.

Het bedrijf spreekt van een lokale verkoopstructuur waarbij verkochte advertenties de boeken in gaan als inkomsten in het betreffende land en dus belast kunnen worden. Facebook stelt dat het daarmee meer transparantie wil bieden over zijn belastingen aan de autoriteiten.

De maatregel moet medio 2019 ingevoerd zijn, aldus financieel directeur David Wehner van Facebook.

Facebook ligt net als andere grote techbedrijven als Apple, Amazon en Google onder vuur van bijvoorbeeld de Europese Commissie omdat ze belastingen zouden ontwijken. Zo heeft Brussel Ierland bevolen om ruim 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

De maatregel zal gelden voor landen als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Nederland. In Groot-Brittannië en Australië heeft Facebook al een structuur waarbij lokaal belastingen worden betaald. Het internationale hoofdkantoor van ‘s werelds meest populaire sociale netwerksite staat in Dublin, terwijl het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park.

Lees ook op Business Insider