Op een vrij opneembare spaarrekening krijg je deze dagen hooguit een half procent rente. De verleiding om meer rendement te zoeken in alternatieve beleggingen is dan ook groot. Reden voor de Nederlandse financiële toezichthouder AFM om te pleiten voor een verbod op riskante beleggingen – waaronder afgeleide producten voor cryptomunten.

Om het contrast te schetsen: als je een half procent spaarrente ontvangt, dan krijg je voor spaargeld tot een ton vermogen te maken met een vermogensbelasting in box 3 van 0,87 procent. Dus dan sta je al in de min qua rendement.

Hierbij is nog niet eens rekening gehouden met het feit dat de inflatie de koopkracht van geld aantast. Om spaargeld waardevast te houden moet je eigenlijk minimaal de inflatie van zo’n 1,4 procent verslaan. Lees hiervoor ook dit verhaal op Business Insider: Zoveel armer word je, als je afgelopen jaar een ton op je spaarrekening had staan

Lage spaarrente, riskante beleggingen

Het contrast tussen spaargeld dat verpietert en de duizelingwekkende verhalen over onder meer cryptomunten die in luttele tijd tien keer zoveel waard worden, is groot. En daar ligt juist het gevaar, want forse waardedalingen kunnen ook optreden zoals afgelopen week bleek bij de forse cryptocrash.

Zeker 135 duizend Nederlanders beleggen in cryptomunten en nog eens 150 duizend overwegen dat te doen, volgens de financiële toezichthouder AFM. Een gevaarlijke ontwikkeling, stelt voorzitter Merel Vroonhoven woensdag tegen De Volkskrant: “Financieel beleggen begint op gokken en gamen te lijken”.

Een verbod op cryptomunten is lastig, erkent Vroonhoven, omdat virtuele valuta zoals de bitcoin officieel geen beleggingsproducten zijn. Maar de AFM wil wel kijken naar afgeleide producten waarmee je kunt speculeren op de koersbeweging van cryptomunten.

Verbod op derivaten voor cryptomunten

Het gaat hierbij om producten zoals CFD's voor cryptomunten (contracts voor difference). Dit zijn speculatieve producten die deels gefinancierd zijn met geleend geld, waarmee je kunt gokken op koersbewegingen. De procentuele koersbeweging wordt versterkt via het hefboomeffect van de financiering met geleend geld.

Dus als de bitcoin bijvoorbeeld 10 procent stijgt, kun je met een hefboomproduct een koerswinst van 30 procent realiseren. Maar het omgekeerde geldt ook en dat maakt deze producten extra riskant.

Een ander product dat volgens Vroonhoven rijp is voor een verbod betreft zogenoemde binaire opties, die volgens de AFM een hoog roulettegehalte hebben. "74 tot 89 procent van de consumenten verliest geld met deze beleggingen, blijkt uit onderzoek", zegt de AFM-voorzitter tegen de Volkskrant.

LEES OOK Natuurlijk gaan overheden de controle over geld niet opgeven – daarom crashen cryptomunten