Volgens exitpolls wordt de christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkel weer de grootste partij in de Bondsdag. De exitpolls zijn zondag kort na de sluiting van de stembureaus (18.00 uur) gepubliceerd en bieden normaal gesproken een redelijk betrouwbaar beeld van hoe de uitslag er uit gaan zien.

De overwinning van Merkel houdt volgens de peilingen echter wel een verlies aan zetels. Merkels CDU blijft volgens exitpolls de grootste, maar heeft 8 procent minder dan vier jaar terug. Dat betekent dat de vorming van een regeringscoalitie straks moeilijk wordt.

De huidige coalitiepartner, de sociaaldemocratische SPD, verliest naar het zich laat aanzien en zou nu in de oppositie willen. De SPD zakt volgens de opiniepeilers weg naar een historisch dieptepunt van een vijfde van de kiezers.

Ruim zestig miljoen mensen konden zondag een nieuwe Duitse Tweede kamer kiezen.

AfD derde

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) wordt volgens exitpolls de derde partij van Duitsland. De partij komt naar verwachting uit op meer dan 13 procent van de stemmen, wat meer is dan eerdere peilingen aangaven (11 procent). Vier jaar geleden haalde de toen nog meer gematigde AfD de kiesdrempel (5 procent) niet en bleef steken op 4,7 procent.

De partij werd in 2013 opgericht door eurosceptici die zich vooral tegen de euro en het economisch beleid van Berlijn en Brussel keerden. De partij is sindsdien na een serie interne ruzies naar populistisch rechts opgeschoven en keert zich vooral tegen immigratie.

SPD haalt slechtste resultaat ooit

De SPD behaalde volgens prognoses op basis van exitpolls ongeveer 20 procent van de stemmen. De leiding van de partij besloot daarop dat van voortzetting van de 'Grote Coalitie' met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel geen sprake kan zijn, zo lieten vicevoorzitter Manuela Schwesig en fractievoorzitter Thomas Oppermann weten.

De partijleiding vindt dat Martin Schulz kan aanblijven partijvoorzitter. Zijn positie staat niet ter discussie.

FDP en Groenen nodig, als SDP niet wil regeren

De conservatief-liberale FDP (Freie Demokratische Partei) keert na vier jaar afwezigheid terug in de Bondsdag dankzij ruim 10 procent van de stemmen. De Groenen zouden op ruim 9 procent kunnen rekenen en de links-radicale Die Linke op bijna 9 procent.

De komende Bondsdag telt naar schatting 631 zetels. Het aantal staat in het Duitse kiesstelsel door de manier van zetelverdeling niet vooraf vast. Weekblad Der Spiegel komt op basis van de exitpolls tot de volgende verwachte zetelverdeling, waarbij een meerderheidscoalitie 316 zetels nodig heeft.

  • CDU/CSU: 218 zetels
  • SPD: 138 zetels
  • AfD: 87 zetels
  • FDP: 68 zetels
  • Groenen 60 zetels
  • De Linke 60 zetels

De Grote Coalitie van CDU/CSU met de SDP heeft nog steeds een meerderheid. Maar als de SDP niet wil regeren, heeft Merkel zowel de FDP als de Groenen nodig om een regering te vormen met een meerderheid in de Bondsdag.