De separatistische partijen in Catalonië hebben bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid behaald.

Nadat 99,89 procent van de stemmen waren geteld bleek dat de drie partijen die onafhankelijkheid nastreven samen zeventig zetels hebben behaald, een nipte meerderheid in het 135 zetels tellende Catalaanse parlement.

Weliswaar werd het Madrid gezinde Ciutadans de grootste partij met 37 zetels, de separatistische partijen Junts per Catalunya (34), ERC-CatSí (32) en CUP (4) haalden samen zeventig zetels.

Een meerderheid voor de partijen die onafhankelijkheid nastreven is een klap voor de regering van de Spaanse conservatieve premier Rajoy. Die schreef de verkiezingen juist uit omdat hij verwachtte dat de separatisten het onderspit zouden delven.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont, verbonden aan de Junts per Catalunya, claimde na de verkiezingsuitslagen de overwinning op voor de separatisten.

"De Catalaanse republiek heeft gewonnen", zei hij in een toespraak. "Rajoy en zijn bondgenoten zijn verslagen door de Catalanen", aldus Puigdemont vanuit Brussel, waar hij nog steeds zit nadat hij het land ontvluchtte toen Madrid ingreep en de Catalaanse regering afzette vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Bijna 82 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen gingen naar de stembus. Door de verkiezingsuitslag is het onduidelijk welke partij nu als het eerste aan de slag mag gaan met het formeren van een regering. Ciutadans is weliswaar de grootste partij van Catalonië geworden, maar kan geen werkbare meerderheid vormen en de partij van Puigdemont wel.

Toch is Inès Arrimadas, de leidster van Ciutadans, strijdvaardig. Zij wijst erop dat meer Catalanen hebben gestemd tegen separatisme dan voor onafhankelijkheid. "Het is vanaf nu nog duidelijker geworden dat de meerderheid een unie met Spanje en Europa steunt", aldus Arrimadas, die met haar partij veel stemmen wist weg te halen bij de Partido Popular van premier Rajoy. De PP haalde slechts drie zetels.

De niet-separatistische partijen haalden samen 52 procent van de stemmen. De Catalaanse kieswet kent echter een wegingsysteem dat plattelandsgebieden bevoordeelt, waar de separatisten veel stemmen haalden. Daardoor kwamen de drie separatistische partijen aan een meerderheid van zeventig zetels.

LEES OOK: 3 redenen waarom veel Catalanen zich af willen scheiden van Spanje