Het was een grote schok voor Nederlander Bobby Stuijfzand, die met zijn zesjarige dochter sinds twee jaar in het Verenigd Koninkrijk woont. Hij ontving een brief van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken dat zijn visum was ingetrokken en dat hij het land binnen twee maanden moest verlaten. De Britse krant The Guardian dook in de zaak en kwam erachter dat het om een fout ging.

Stuijfzand was in 2021 in het Verenigd Koninkrijk gaan wonen, nadat zijn Engelse vrouw in Zwitserland aan kanker was overleden. De man wilde dat zijn in Bristol geboren dochter dicht bij familie zou opgroeien.

Stuijfzand ging met een werkvisum in het VK wonen, maar besloot over te stappen op een ouderschapsvisum, zodat hij in het land kon blijven. Dat betekende ook dat zijn werkgever hem niet langer sponsorde voor zijn visum, wat leidde tot het intrekken van zijn visum door de Britse autoriteiten.

Stuijfzand kreeg eerder deze maand een brief van het Britse Home Office, waar alle migratiezaken worden geregeld, waarin stond dat zijn visum werd ingetrokken. “U heeft geen recht op beroep of administratieve herziening tegen de beslissing om uw verblijfsvergunning in te trekken”, stond in de brief. Een poging contact op te nemen met het ministerie lukte niet: het telefoonnummer werd beantwoord door een computerstem en de klachtenprocedure werkte niet.

Excuses na fout bij intrekken Brits visum

Stuijzand wijst er tegenover The Guardian op dat de brief een keiharde toon had, met dreigementen dat hij kon worden vervolgd, beboet en gevangengezet en dat zijn bezittingen in beslag genomen konden worden.

De krant nam contact op met het ministerie en kreeg te horen dat er een fout was gemaakt. “Helaas is er per ongeluk een visumannuleringsbrief afgegeven aan de heer Stuijfzand. We hebben de brief ingetrokken en bieden onze excuses aan voor het ongemak dat dit voor hem en zijn familie heeft veroorzaakt”, aldus een woordvoerder.

Een bevestiging van die annulering heeft Stuijfzand tot op heden nog niet gekregen. "Ik kan dit aan, maar wat gebeurt er met mensen die kwetsbaarder zijn?”, zegt de Nederlander tegen de Britse krant.

Lees hier het hele verhaal bij The Guardian

LEES OOK: Brexit leidt tot tekort aan arbeidskrachten van 330.000 werknemers, blijkt uit studie