Een voormalige handelaar van Rabobank heeft bij een rechtbank in New York schuld bekend aan het manipuleren van het interbancaire rentetarief Libor.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

De oud-handelaar, Paul Robson, werkte op het kantoor van Rabobank in Londen. Hij heeft bij de rechtbank in Manhattan toegegeven met collega’s samengespannen te hebben om het Libortarief te beïnvloeden. Zijn veroordeling staat gepland voor 2017, aldus het ministerie van Justitie. Tot die tijd mag Robson op vrije voeten blijven, maar hij moet zich wel wekelijks melden bij de autoriteiten via het internet.

In juni bekende een andere voormalige handelaar van Rabobank eveneens schuld aan fraude met Libor. Rabobank betaalde een boete van bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders in de zaak.

Libor-fraude

Vorig jaar werd bekend dat medewerkers van een aantal banken die deelnemen aan het Libor-panel de interbancaire rente hebben gemanipuleerd. Rabobank, Barclays, RBS en UBS troffen een schikking met de Amerikaanse en Europese toezichthouders. In totaal ging dat om 6 miljard dollar.

De rentes die banken voor onderlinge leningen afspreken zijn van invloed op onder meer rentes op hypotheekleningen en spaargeld.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl