Drie voormalige bestuurders van energiebedrijf Greenchoice maakten er een potje van, bevestigt nu ook de Ondernemingskamer.

De leverancier voor groene energie Greenchoice raakten in 2011 ernstig in opspraak vanwege onregelmatigheden met eindfacturen, waarbij vertrekkende klanten geen juiste afrekening hadden gekregen op basis van voorschotten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit legde hiervoor forse boetes op aan de ex-bestuurders John Appeldoorn en Michiel Rexwinkel.

In het vervolg van deze affaire ontstond nog een conflict tussen energieleverancier Eneco, dat 30 procent van Greenchoice bezit, en de voormalige bestuurders die ook aandeelhouder waren.

Wanbeleid Greenchoice

Vrijdag heeft de Ondernemingskamer bepaald dat de oud-bestuurders veel te verwijten valt.  Rexwinkel, Appeldoorn en de derde ex-bestuurder Rob van Rees hebben volgens de Ondernemingskamer tussen 2007 en 2012 wanbeleid gevoerd. De aandelen van de ex-bestuurders blijven daarom geparkeerd bij een onafhankelijk beheerder, Willem van der Schoot.

Pluspunt voor Eneco is dat de drie ex-bestuurders de onderzoekskosten van 225 duizend euro moeten betalen en definitief aan de kant worden gezet, door het oordeel van de Ondernemingskamer.

Greenchoice geeft aan zelf eigenlijk geen partij te zijn in het conflict en is blij dat er nu duidelijkheid is. "Wij hebben als bedrijf onze eigen stem laten horen om daarin de juiste feiten en analyses ter tafel te laten komen. De uitspraak heeft onder andere tot gevolg dat Greenchoice een Raad van Commissarissen krijgt en vervolgens ook een definitief statutair bestuur. Dat betekent voor ons dat we onze keuzes als onafhankelijk groen energiebedrijf nog veel beter en sneller kunnen maken."

Lees ook

Lage energierekening? Staar je niet blink op verbruikstarief

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl