Het leek zo mooi: van een jongensdroom naar een echte vliegende auto voor consumenten. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat het niet eenvoudig is, want de Aeromobil 3.0 moest om een nog onbekende reden een noodlanding maken tijdens een testronde in Slowakijke.

Op 300 meter hoogte moest op vrijdag 8 mei de parachute worden losgelaten. Niemand raakte bij het ongeval gewond, zo liet Aeromobil afgelopen weekend in een verklaring weten.

Amper twee maanden geleden was de vliegende auto onderwerp van gesprek op het prestigieuze South by Southwest-festival in Austin in de Verenigde Staten. Het Slowaakse bedrijf Aeromobil presenteerde daar namelijk het eerste type dat ooit op de markt moet worden gebracht. Binnen twee jaar om precies te zijn, zo schreef de NOS in maart van dit jaar.

Met een vliegende auto naar de vrijheid

De droom om over het IJzeren Gordijn te vliegen naar het vrije Oostenrijk. Daar begon het allemaal mee voor de Slowaak Stefan Klein. Zijn vader bouwde al vliegtuigjes, maar hij ging zich met vliegende auto’s bezighouden. Het resulteerde na de val uiteindelijk in het bedrijfje Aeromobil, dat hij samen met zijn jeugdvriend Juraj Vaculík oprichtte.

Het ging niet altijd even makkelijk, want de eerste twee vliegende auto’s die het bedrijf produceerde waren wat vliegprestaties betreft geen doorslaand succes. Aandacht kreeg het bedrijf echter wel, zeker nadat het in 2013 op een wereldwijde luchtvaartbeurs stond. In 2014 werd de Aeromobil 3.0 gepresenteerd.

Een goed leermoment voor Aeromobil

Op zaterdag 9 mei ging het echter goed mis. Oprichter Stefan Klein maakte een testvlucht in Slowakije toen het om een nog onbekende reden misging en de parachute moest worden geactiveerd. Volgens het persbericht van het bedrijf werkte het noodprogramma prima waardoor de piloot zonder verwondingen is geland.

Het is nog niet bekendgemaakt of de crash gevolgen heeft voor het op de markt brengen moment dat de Aeromobil 3.0 op de markt zal komen. De gegevens van het ongeluk worden in ieder geval als bruikbaar ervaren. Aeromobil laat weten door te gaan met testen als alle schade is gerepareerd.