• De EU wil anonieme cryptotransacties aanpakken om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.
  • Het pakket wetsvoorstellen dat dinsdag is gepresenteerd moet mazen in de wet te dichten die criminelen nu gebruiken om fout geld weg te sluizen.
  • Alle cryptomunten en gerelateerde cryptodiensten vallen onder de voorgestelde plannen.

De Europese Unie presenteerde dinsdag een pakket wetsvoorstellen om witwassen en terrorismefinanciering aan te pakken.

Een van de plannen is het verbieden van anonieme transacties met cryptomunten. Digitale munten worden volgens de Europese Commissie vaak gebruikt door criminelen om fout geld weg te sluizen.

Ook moet er een onafhankelijk Europees toezichthouder komen. De Europese Commissie stelt daarom de oprichting voor van een agentschap boven de nationale toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland.

Verder moet er een EU-breed plafond van 10.000 euro komen op cashtransacties. In één op drie lidstaten, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Cyprus, is er nu geen limiet.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) juicht de plannen toe. "Ik ben blij dat de commissie voorstellen heeft gedaan om het witwassen van geld en terrorismefinanciering beter aan te pakken", liet hij dinsdag weten. "Deze problemen zijn zo groot, ingrijpend en internationaal dat ze vragen om een grensoverschrijdende aanpak."

Verbod op anonieme cryptowallets

Om cryptotransacties beter in de gaten te houden, komt er een verbod op anonieme cryptoportemonnees. "Net zoals anonieme bankrekeningen nu ook verboden zijn", aldus de Commissie.

De verzender van cryptomunten moet zijn voor- en achternaam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer invullen bij het aanmaken van een digitale portemonnee. Ook de naam van de ontvanger van crypto's moet bekend zijn.

De politie krijgt toegang tot deze informatie, zodat onderzoek naar financiële middelen dat over landsgrenzen gaat sneller kan verlopen.

De voorgestelde plannen gelden voor alle cryptomunten en cryptogerelateerde diensten.

"De strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering is cruciaal voor de financiële stabiliteit en veiligheid van Europa", aldus de Europese Commissie. "Verschillen in wetgeving tussen lidstaten kunnen een impact hebben op de gehele EU."

De voorstellen moeten nog door de handen van het Europees Parlement en de lidstaten. De nieuwe toezichthouder op witwassen moet in 2024 operationeel zijn.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: