Veel beurshandelaren willen dat de Europese beurzen later openen en eerder dichtgaan. Dat zou het welzijn en de gezondheid van handelaren ten goede komen en tegelijk efficiëntere markten creëren. Zeker in het eerste handelsuur wordt er nu toch relatief weinig gehandeld.

Het gaat om een pleidooi van de vereniging van Europese beurshandelaren AFME en de Britse koepel voor vermogensbeheerders Investment Association. Ze stellen voor om de handelsdag met 90 minuten in te korten door een uur later open te gaan en een halfuur eerder te sluiten. De organisaties zijn hierover ook al in gesprek met Europese beursuitbaters.

Topman Stéphane Boujnah van Euronext, het bedrijf achter de beurs in onder meer Amsterdam, vindt het een “interessante discussie” en een goede zaak hierover met betrokken partijen te praten. Hij benadrukt dat de kwestie niet eenvoudig is omdat naar tal van aspecten moet worden gekeken.

Wanneer Euronext met een standpunt komt over de lengte van de handelsdag, durft hij niet te zeggen.

De beurzen in Europa zijn nu dagelijks 8,5 uur open. Voor handelaren kan dat heel belastend zijn, waarschuwt Galina Dimitrova van de Investment Association. Zo begint de handel in Amsterdam elke dag om 09.00 uur om te sluiten om 17.30 uur. Daarmee duurt de handelsdag hier veel langer dan in New York, waar er maar 6,5 uur gehandeld kan worden. In Japan is de handelsdag nog korter en gaat de beurs tussen de middag zelfs nog een tijdje dicht voor de lunch.

LEES OOK: 17 redenen waarom een kantoorbaan slecht voor je gezondheid is