Luchtvaartmaatschappijen moeten bij een boeking van een vlucht op internet meteen de definitieve prijs vermelden van alle vluchten.

Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

De definitieve kosten bestaan uit de prijs van de betrokken vlucht, de belastingen en de heffingen, de kerosinetoeslag en de administratiekosten. Dit geldt voor alle vluchten die worden getoond, en niet alleen voor die vluchten die door een maatschappij zijn voorgeselecteerd.

De Europese rechters bogen zich over een klacht van Duitse consumenten over het elektronisch boekingssysteem van luchtvaartmaatschappij Air Berlin.

Volledige kosten vliegtickets

Luchtvaartmaatschappij KLM kreeg afgelopen oktober nog een boete van 200 duizend euro van de Autoriteit Consument & Markt in verband met een onvolledige melding van ticketprijzen op de website.

In aanbiedingen die KLM op de website had staan, waren de boekingskosten van 10 euro per ticket niet opgenomen. Dat had volgens de toezichthouder wel gemoeten, omdat het ging om kosten die "onvermijdbaar en voorzienbaar" waren.

"De aanpak van onduidelijke reisprijzen is een van de speerpunten van de ACM'', zei bestuurder Anita Vegter. "Consumenten hebben recht op prijzen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen, zodat ze de prijzen kunnen vergelijken.''

Nederlandse waakhond let op transparantie prijzen

In mei vorig jaar heeft de ACM aanknopingspunten gepubliceerd voor de reisbranche om de transparantie van prijzen te verbeteren. Zo moet een reis geboekt kunnen worden voor de prijs die in de advertentie staat. Kosten die al vaststaan moeten daarin zijn verwerkt en alle variabele kosten moeten direct duidelijk worden vermeld.

KLM heeft de website aangepast. De reserveringskosten worden volgens de ACM nu per boeking in rekening gebracht en niet meer per ticket. Daarmee zijn het variabele kosten geworden.

Een woordvoerder liet in oktober weten dat KLM in beroep gaat tegen de boete. Volgens de zegsman stonden de boekingskosten wel degelijk vermeld, zij het niet als onderdeel van de ticketprijs. Daarmee dacht de luchtvaartmaatschappij aan de regelgeving te voldoen.

Vergelijken vluchten: websites mogen Ryanair niet leegplukken

Websites die vluchten vergelijken, mogen overigens niet zomaar informatie plukken van de website van de Ierse prijsvechter Ryanair, oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

Ryanair wil geen commercieel gebruik van haar gegevens op de website. Die houding druist niet in tegen Europese regels over databanken, aldus de rechters.

Zij bogen zich over de klacht van Ryanair tegen het Nederlandse bedrijf PR Aviation. Op de websites wegolo.nl en wegolo.com kunnen consumenten vluchten van goedkope luchtvaartmaatschappijen vergelijken en tegen betaling een trip boeken. Alle gegevens worden, volledig geautomatiseerd, onder meer van de website van Ryanair gehaald.

Volgens de Europese rechters mag de maker van een databank, in dit geval dus Ryanair, het gebruik ervan contractueel beperken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl