Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, spreekt over ‘voortgang’ in het overleg met de EU over het openen van de grenzen.

De Verenigde Staten sloot vanwege de coronacrisis de grenzen voor veel Europese landen. Ook de EU heeft een inreisverbod ingesteld voor reizigers uit de VS.

Pompeo sprak ook over een monitoringssysteem dat zou moeten worden ingesteld als de grenzen weer open gaan.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is gematigd positief over het overleg met de EU over het heropenen van de grenzen.

Door de coronacrisis is Europa op slot voor de meeste Amerikanen, en omgekeerd de VS voor de meeste Europeanen.

“We hebben echte vooruitgang geboekt, technische vooruitgang”, aldus Pompeo, zonder daarover details te geven. Hij zei dat het de bedoeling is een “​​veilig systeem” op te zetten voor het reizen.

Onlangs besloot de EU de Europese grenzen weer open te gooien voor een reeks landen. Maar de Verenigde Staten zaten er niet bij. Volgens de EU is het risico nog te groot. De Amerikaanse regering in Washington nam nog geen stappen om voor bepaalde landen reizen weer toe te staan.

Lees ook op Business Insider

Terwijl steeds meer Europese landen de uitbraak onder controle lijken te hebben, vreest men in de Verenigde Staten juist nieuwe besmettingsrecords. Die situatie kan voornemens over het heropenen van de grenzen snel achterhaald maken.

De Amerikaanse gezondheidsadviseur Anthony Fauci waarschuwde vorige week dat er in het land grote risico’s zijn als staten in de VS coronamaatregelen te snel versoepelen. Zulke versoepelingen zouden volgens hem gepaard moeten gaan met voldoende capaciteit om te testen op het coronavirus en contactonderzoek te doen.

President Donald Trump wijzigde zijn toon over de pandemie al iets en gaf afgelopen week aan dat er situaties zijn waarin hij zelf ook een mondkapje zou dragen.

LEES OOK: ‘2020 wordt slechtste jaar uit geschiedenis voor luchtvaart’