Na maanden van overleg is er misschien toch snel een Brexit-deal. Robert Jenrick, de Britse minister van Wonen, zei dat een deal “binnen enkele dagen” mogelijk moet zijn.

De tijd begint te dringen, omdat het Verenigd Koninkrijk op 31 december de interne Europese markt definitief verlaat.

De EU en de Britten moeten tijd genoeg hebben om de benodigde goedkeuringen nog voor de jaarwisseling rond te krijgen.

Het is kort dag, maar de Britse regering acht het nu toch mogelijk dat er nog snel een Brexit-deal komt. Robert Jenrick, de Britse minister van Wonen, zei dat het Verenigd Koninkrijk nu een dezer dagen tot een deal met de EU hoopt te komen.

Ook de Britse minister van Financiën Rishi Sunak sprak zijn hoop over een spoedige brexitdeal uit.

Jendrick zei op BBC Radio ook te hopen dat de Europese Unie “wwat meer flexibiliteit kan tonen”. Volgens Sunak zijn de gesprekken ‘geïntensiveerd’ is een deal aanstaande. “Beide kanten moeten zich constructief opstellen, en dat gebeurt en ik weet dat er mensen zijn die er heel hard aan werken”

Volgens Sunak, die met de Britse zender Sky over de Brexit sprak, is voor de deal ‘good will’ en samenwerking nodig.

Tijd voor goedkeuring begint te dringen

De handelsgesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU duren al maanden. Komend weekend is een informele deadline gesteld, maar de verwachting is dat ook na het weekend verder onderhandeld zal worden. Bronnen repten al over gesprekken na het weekend in Brussel.

Een spoedig akkoord is nodig willen beide kampen ook nog voldoende tijd overhouden om de benodigde goedkeuringen te krijgen voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 december de interne Europese markt definitief verlaat.

Afgelopen weekend zeiden de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat er nog steeds verschillen zijn die overbrugd moeten worden. Zo wordt nog gesteggeld over de toegang tot Britse viswateren en een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven.

LEES OOK: Brexit zorgt voor dramatische daling buitenlandse investeringen in het VK