• Onder eToro-gebruikers heeft dogecoin in het tweede kwartaal van dit jaar bitcoin en ether ingehaald als meest voorkomende cryptovaluta in hun portfolio.
  • Een andere cryptomunt, cardano, was de afgelopen zes maanden de absolute favoriet onder handelaren.
  • De opkomst van zogeheten altcoins is duidelijk in verband te brengen met het instorten van de bitcoin.

De hoeveelheid dogecoin die eToro-gebruikers bezitten, overtreft in het tweede kwartaal van het jaar de waarde van die van bitcoin en ether.

In het afgelopen half jaar was cardano de populairste crypto op het handelsplatform, gevolgd door ether en bitcoin. Handelsplatform eToro ziet echter dat dogecoin de afgelopen weken een inhaalslag heeft gemaakt.

In het tweede kwartaal stond bitcoin op de vijfde plek bij eToro-gebruikers, een val van de tweede plek in het eerste kwartaal van 2021. Ether zakte iets minder sterk en bleef steken op de vierde plek. In het eerste kwartaal stond deze crypto nog op de derde plaats.

Een zogeheten altcoin die consequent te vinden is in de top vijf van crypto’s waarin eToro-gebruikers het meest geïnvesteerd hebben is tron.

Q2 2021 Cryptocurrency Q1 2021
1 Cardano 1
2 Dogecoin N/A
3 Tron 4
4 Ether 3
5 Bitcoin 2
 

Keihard verdienen aan dogecoin

EToro stond de handel in dogecoin in mei voor het eerst toe op het platform. In de aanloop naar die beslissing moest CEO Yoni Assia er goed over nadenken, vertelde hij Business Insider toen. De topman vond de toevoeging van de op een meme gebaseerde token in eerste instantie niet "verstandig".

Dogecoin begon in 2013 als grap, maar maakte dit jaar een explosieve groei en verpletterende implosie mee dankzij investeerders als Elon Musk en Mark Cuban. De virtuele munt zag haar ster rijzen doordat handelsplatforms als eToro, Coinbase en Gemini de crypto toegang gaf tot hun digitale beursvloeren. De 29-jarige oprichter van cryptohandelsplatform FTX, Sam Bankman-Fried, noemde dogecoin "de investering van het jaar".

Uit de documenten voor de aankomende beursgang van Robinhood blijkt dat de beleggings-app in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 30 miljoen dollar verdiende aan de handel in dogecoin. Een bedrag dat waarschijnlijk voor het tweede kwartaal nog hoger zal uitvallen. Toen nam de prijs van dogecoin met meer dan 1.375 procent toe.

Pak je winst met altcoins

De opkomst van altcoins is duidelijk te zien aan het marktaandeel van bitcoin, dat voor het eerst in drie jaar onder de 50 procent is gedoken. Volgens CoinGecko zweeft de munt momenteel rond de 43 procent.

"Mensen kijken nu naar het bredere spectrum van cryptovaluta voor betere mogelijkheden", legt Jack McDonald, CEO van fintechfirma PolySign uit aan Business Insider. "Er is een duidelijke link met de prestaties van bitcoin, maar altcoins bieden ook een mogelijkheid om je portfolio te diversifiëren".

Het kopen en vasthouden van altcoins, met name de nieuwe toevoegingen aan de cryptomarkt, laat zien dat er meer vertrouwen is in het ecosysteem van digitale valuta. Dat vertelt Everett Kohl, oprichter van NFT-bedrijf Dbilia.com, aan Business Insider.

Anderen, zoals mede-oprichter van Blockchain Consulting Eloisa Marchesoni, zien altcoins nog steeds als een riskante investering. "Tenzij je de winst meteen pakt en elders investeert, zit je boven op een hoop dood kapitaal. Er zijn maar weinig cryptovaluta die echt doorbreken en hun waarde behouden."

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: