• De transactiekosten voor handelen op het ethereum-netwerk zijn gigantisch toegenomen in het eerste kwartaal van 2021.
  • De gemiddelde kosten schommelden eind februari rond de 38 dollar.
  • Ethereum-ontwikkelaars overwegen grote veranderingen om de stijgende transactiekosten onder controle te krijgen.

De transactiekosten op het ethereum-netwerk zijn “astronomisch” gestegen in de eerste maanden van dit jaar, blijkt uit onderzoek van Coindesk.

Daardoor is het handelen op de ethereum-blockchain dermate duur geworden dat sommige gebruikers hun heil hebben gezocht bij andere blockchains.

Het terugkerende driemaandelijkse onderzoek van Coindesk naar de cryptovalutamarkt schrijft de toenemende transactiekosten toe aan groeiende activiteit van gebruikers op het ethereum-netwerk. De gelijknamige cryptovaluta behaalde dit jaar recordwaardes doordat de interesse in digitale munten explosief toenam.

Volgens het rapport van Coindesk stegen de gemiddelde transactiekosten eind februari naar 38 dollar en daalden deze eind maart weer naar 24 dollar. Dat is vele malen meer dan aan het einde van 2020, toen de kosten tussen de 2 en 4 dollar lagen.

In het eerste kwartaal van 2021 waren de zogeheten ‘gas fees’ en ‘gas prices’ van ethereum-transacties zelfs hoger dan tijdens de cryptohype in 2017.

Bitcoin, ripple en ethereum. Foto Pxfuel/CC0
Bitcoin, ripple en ethereum. Foto Pxfuel/CC0

Grote veranderingen op komst voor ethereum

Coindesk ziet dat de toenemende transactiekosten “sommige gebruikers naar concurrenten” van ethereum duwt, omdat het transactievolume de afgelopen weken fors terugliep. Het is andermaal een teken van de problemen van het platform.

Ethereum-ontwikkelaars willen die oplossen met grote veranderingen, die op hun beurt weer veel miners boos maken.

Lees ook op Business Insider

In het huidige systeem moeten gebruikers een vergoeding betalen om een transactie door te laten gaan. Ze mogen zelf bepalen hoe hoog die vergoeding in (al is er wel een minimumbedrag). Hoe meer je betaalt, hoe sneller de transactie plaatsvindt. Dit kan leiden tot flinke kosten.

De voorgestelde veranderingen aan het ethereum-netwerk moeten de transactievergoedingen beheersbaar maken. De beloning voor miners wordt opgeknipt in een standaard minimum-fee en een fooi. De minimumvergoeding past zich automatisch aan aan de drukte op het netwerk en de vraag. De ether-tokens van de fooi worden vernietigd, waardoor er minder munten in omloop zijn. Dit drukt de inflatie.

“De bedoeling van deze veranderingen is om een voorspelbaarder transactiesysteem te bouwen”, vertelde Dan Finlay, hoofdontwikkelaar van de populaire cryptoportemonnee MetaMask, in maart aan Business Insider. “Dit moet voorkomen dat gebruikers te veel betalen voor transacties. Als bijeffect wordt de waarde van ether een beetje gedrukt.”

Ondanks positieve reacties op de plannen zijn veel miners boos. Deze veranderingen snijden in hun inkomsten uit transacties. Discussies binnen de ethereum-gemeenschap gaan momenteel over het aannemen van een voorstel van miners dat de pijn voor hen zou verzachten.

Lees meer over cryptomunten: