Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een bepaalde beursindex. Een index is een samenstelling van ‘een mandje’ effecten en dient als graadmeter voor de ontwikkelingen van een bepaalde markt zoals bijvoorbeeld in Nederland, de AEX-index.

Met de aankoop van een ETF, koop je dus de gehele index in dezelfde verhouding en volg je de koersontwikkeling hiervan op de voet. Ook kun je ETFs kopen die een bepaalde regio volgen zoals bijvoorbeeld Azië, of een ETF die een thema dan wel branche volgt zoals bijvoorbeeld telecom- of technologieaandelen.

Managing partner Ralf op de Weegh van vermogensbeheerder BeSmart neemt in een column voor finanzen.nl op hoofdlijnen door waar je op moet letten als als je overweegt te beleggen in indexfondsen.

Een groot voordeel van ETFs is dat je erg makkelijk een zeer brede spreiding hebt en niet afhankelijk bent van het wel en wee van een beperkt aantal aandelen of obligaties in je effectenportefeuille. Met de aankoop van één ETF koop je soms al honderden of duizenden aandelen of obligaties onderliggend.

Het marktrisico, het risico dat de gehele markt daalt, ook wel marktsentiment of volatiliteit van de markt genoemd, dat blijft.

Lees de volledige analyse over de basisbeginselen van ETF's op finanzen.nl.