De Australische computerwetenschapper Craig Wright kondigde eerst aan dat hij de bedenker van de Bitcoin was, maar legde daarvoor geen bewijs op tafel. Wie is toch de bedenker van de digitale valuta? Errol Keyner bekent.

De geruchten gingen al enige tijd rond. De druk werd daarmee steeds groter voor mij om open kaart te spelen. Dat moment is nu. Toegegeven, een beetje laf is het wel om mijn stilzwijgen pas te doorbreken als velen het al vermoeden.

Inderdaad, niet Craig Steven Wright maar ik ben de werkelijke uitvinder van de Bitcoin. Wright had geen bewijzen voor zijn beweringen en bleek een ordinaire valsemunter.

Voor die zonderling die de afgelopen paar jaar onder een steen heeft geleefd: mijn geesteskind is elektronisch geld dat niet wordt uitgegeven door overheden of centrale banken. Het conventionele geldsysteem met dollars en euro’s is extreem complex en wordt zwaar gemanipuleerd door centrale banken.

Gewone banken en speculanten spelen slechts een bijrol daarin. U als gewone belegger en consument ondergaat passief wat deze duistere krachten bekokstoven.

Genieten van roem

Centrale banken in Europa, de VS, het VK en Japan doen al jaren alles om uw geld minder waard te laten worden. Dat Mario Draghi in zijn queste naar inflatie een dief van uw koopkracht en vermogen is, zal u misschien niet verrassen. Een Italiaan blijft een Italiaan.

Maar zijn uiterst vriendelijke en bescheiden Amerikaanse collega Janet Yellen is geen haar beter. Via slinkse trucjes willen ze gecontroleerd bereiken wat oppergod Robert Mugabe in Zimbabwe in extreme mate laat zien.

Lees ook op Business Insider

Dat zou ze met mijn volledig transparante en niet te manipuleren Bitcoin niet lukken. Met de veilige en praktische Bitcoin is er geen enkele reden meer om euro’s te gebruiken.

Ik denk dat ik vanmiddag vrij neem om te genieten van mijn roem. Snel naar de Chinese kapper en dan naar de supermarkt. De Bitcoin/euro koers is vrij gunstig momenteel.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.