Eric Schmidt, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Google als beginnende zoekmachine tot mondiale techgigant, treedt terug als president-commissaris van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Schmidt stapt op na de reguliere bestuursvergadering van januari 2018, liet Alphabet weten in een persverklaring. Het bedrijf wil hem vervangen door een president-commissaris met een hoofdzakelijk toezichthoudende rol.

“Larry, Sergey, Sundar en ik denken allemaal dat het het juiste moment is in de ontwikkeling van Alphabet voor deze verandering”, stelt Schmidt in de verklaring. “De structuur van Alphabet functioneert goed en Google en ‘Other Bets’ zijn aan het bloeien.”

Schmidt blijft wel aan in het bestuur van Alphabet in een nieuwe rol als technisch adviseur van het bedrijf. Hij wil ook tijd gaan besteden aan liefdadigheid en aan “wetenschappelijke en technologische” problemen, laat hij in de persverklaring weten.

 

Schmidt kwam bij Google als CEO in 2001 en werd bestuursvoorzitter in 2011. Hij heeft Google in nauwe samenwerking met de oprichters Larry Page en Sergey Brin uit laten groeien tot de supermacht die het nu is.

In 2015 maakte Google van Alphabet de moedermaatschappij en werd Schmidt president-commissaris van deze holding. Larry Page werd de uitvoerende topman van Alphabet en Sundar Pichai werd de CEO van Google.

Onder Alphabet vallen onder meer bedrijven zoals Nest en X, die onderzoek doen naar futuristische technologieën.