Misschien een leuk ideetje voor Boyan Slat die met zijn Ocean Cleanup plastic wil gaan opruimen in de Grote Oceaan. De Franse ondernemer Eric Becker heeft aan de kust van Ivoorkust een compleet eilandresort gebouwd drijvend op plastic afval.

Het eiland is gemaakt van 700.000 flessen en ander plastic afval en herbergt een hotel, restaurant, karaokebar en twee zwembaden.

“Wat zo mooi is aan dit concept is dat we iets negatiefs, vervuiling door plastic flessen, ombuigen in iets positiefs”, zegt Becker over zijn L’île Flottante, zijn drijvende eiland. Hij wil zo groen toerisme bevorderen en ook andere ondernemers inspireren om hetzelfde te doen. Het eiland weegt momenteel 200 ton en is ideaal voor ondiep water zoals in lagunes, maar niet geschikt voor ruig zeewater.

Gasten betalen 100 dollar per nacht voor een verblijf op het eiland en 25 dollar voor een dagtripje inclusief maaltijd, schrijft The Daily Mail. Er komen zo’n 100 toeristen per week op af, zowel lokale toeristen als echte ecotoeristen.

Het eiland kan makkelijk verplaatst worden, maar ligt nu in een lagune bij de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan waar via een pijpleiding drinkwater wordt aangevoerd vanuit een dichtbijgelegen bassin. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en als back-up is er ook een generator op het eiland.

Toch is het eiland volgens de Franse eigenaar nog niet perfect. Het is wel milieuvriendelijker dan gewone hotels, maar de gasten zorgen nog steeds voor afval. Zo wordt rioolwater gewoon geloosd in de lagune, net als overal in Abidjan. Becker is daarom bezig een technologie te testen om afval om te zetten in compost voor de planten op het eiland.

Eric Becker wilde oorspronkelijk een catamaran kan maken van alle plastic flessen die hij aan het verzamelen was. Toen hij de lagune bij Abidjan zag, kwam hij al snel op het idee om er een compleet drijvend eiland van te maken. Becker woonde er voordat hij het veranderde in een toeristeneiland eerst zelf.

Lees meer: