De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat zijn land cannabisteelt weer toe gaat staan. Niet om te roken of te exporteren, maar ter vervanging van plastic.

Ook moet de wietplant Turkse boeren een nieuwe bron van inkomsten bezorgen, signaleren onze collega’s van Business Insider Deutschland.

De nood is hoog in Turkije. De economie strompelt voort, de inflatie stijgt als een razende en levensmiddelen blijven maar duurder worden. Geen prettige situatie voor Erdogan. Zijn landgenoten gaan in maart stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen en zijn AKP kan de economische pijn van de kiezers gaan voelen.

Een oplossing – of in elk geval een schim daarvan – is dus meer dan gewenst.

Erdogan lijkt daarbij op een verrassend paard te wedden: wiet. Tijdens een toespraak voor lokale partijleiders vorige maand, deed de aartsconservatieve president uit de doeken hoe zijn moeder vroeger van alles van cannabis maakte. “Ik kom uit Rize. In Rize werd vroeger hennep verbouwd. Ze maakten er zelfs overhemden van. Ik herinner me mijn moedertje, die zelf thuis tassen maakte voor de boodschappen. Als ze vies werden, dan wasten we ze en gebruikten we ze nog een keer.”

Daar ligt voor Erdogan de belofte van de ‘groene schat’. Wat hem betreft moeten producten uit cannabis plastic vervangen. Plastic tasjes en verpakkingen komen in Turkije doorgaans uit het buitenland, maar vervuilen wel het milieu na gebruik. Hennepvezels moeten de Turken aan een milieuvriendelijke bron voor draagtassen (en wellicht ook weer overhemden) helpen. De boeren die de hennep verbouwen, kunnen met dit nieuwe gewas ook andere afzetmarkten aanboren.

Er ligt al een plan om lokaal de teelt van hennep in goede banen te leiden. Een kwart van de 81 Turkse provincies werkt mee aan een pilot en dat aantal zou nog stijgende zijn. “We zullen ook de handelsvergunningen uitgeven naargelang de vraag”, liet landbouwminister Bekir Pakdemirli weten in een interview met de Spaanse krant El Pais.

Ook wil Ankara een controle-orgaan in het leven roepen om toe te zien op de teelt en handel. Want het wil voorkomen dat de cannabis de grens over gaat of in eigen land als drug op de markt komt.

Daarnaast zou Erdogan zichzelf niet zijn als hij het Westen niet een veeg uit de pan zou geven. Sinds de rede van de president in januari hebben meerdere pro-regeringskranten en -televisiekanalen de voordelen van cannabisteelt geschetst. Tegelijkertijd beschuldigen ze de zogenoemde ‘vaderlandsvijanden’ en ‘westerse imperialisten’ ervan de zeer nuttige en veelzijdige plant verboden te hebben.

Daar zit overigens een kern van waarheid in, want het Westen en vooral de VS verklaarden in de vorige eeuw de oorlog aan drugs. Cannabis telen is bijna overal ter wereld illegaal, mede op voorstaan van de Amerikaanse overheid.

Lees meer: