De coalitie is na wekenlang overleg akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken.

Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag. Het pakket dat woensdag wordt gepresenteerd, moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen.

Daarmee worden de maatregelen nog vóór een debat over stikstof, dat donderdag op de agenda staat, gepresenteerd. “Wij zijn eruit”, zei D66-voorman Rob Jetten. Hij spreekt over verstandige maatregelen voor de korte termijn die ruimte bieden voor de woningbouw.

Een van de maatregelen is het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op alle snelwegen. Alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag op de huidige 130-wegen die snelheid worden gereden, meldt ANP op basis van ingewijden in Den Haag.

“Wij zijn klaar en het kabinet gaat nu verder”, aldus Klaas Dijkhoff van de grootste regeringspartij VVD. Hij zegt niet blij te zijn met het pakket, maar het “is goed wat er gaat gebeuren”. “Het is niet leuk. We moeten voorkomen dat de bouw van woningen en wegen inkakt.”

Rutte noemt het een belangrijke stap, maar zegt meteen dat “daarmee niet alle problemen zijn opgelost”. In december volgt een uitgebreider pakket met nog meer maatregelen. “Er moet nog heel veel gebeuren.” De premier wilde niet zeggen wat precies is afgesproken.

Lees meer over de stikstofcrisis:

Lees ook op Business Insider