De krapte in sommige sectoren van de Nederlandse arbeidsmarkt leidt tot opmerkelijke taferelen. Zoals bij bedrijven in Twente die IT’ers zoeken.

IT-bedrijven in Twente gaan het collegegeld van studenten vergoeden als zij bij hen een bijbaan nemen. De vergoeding kan oplopen tot 6.000 euro en komt boven op het salaris, meldt dagblad Tubantia.

Met de extra vergoeding hopen de initiatiefnemers van het project wat te doen aan het forse personeelstekort in de IT-sector in de regio.

Vier bedrijven uit Twente zijn het initiatief gestart. Ze werken samen met de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en hogeschool Saxion.

Beide onderwijsinstellingen bieden een studie informatica, maar met name studenten aan de Universiteit Twente (zo’n 85 procent) trekken na hun studie weg, weet Tubantia. Waardoor de regio met een tekort aan goede IT’ers zit.

“De opzet is dat de jongeren in de regio een soort traineeship aangaan”, aldus Sigmax, een van de IT-bedrijven die meewerkt aan het initiatief. “Ze steken bij meerdere regionale ondernemingen hun licht op om een goed beeld te krijgen wat de arbeidsmarkt hier te bieden heeft.”

Vanaf 2019 gaan de bedrijven de extra vergoeding betalen.

Lees ook op Business Insider