In Engeland zijn plastic wegwerpborden en -bestek vanaf oktober verboden. Dat moet leiden tot minder afval, wat beter is voor het milieu. Eerder namen de regeringen van buurlanden Wales en Schotland al vergelijkbare beslissingen.

Het Engelse verbod betekent dat winkels en afhaalrestaurants geen plastic borden of bestek meer mogen verkopen. Ook plastic bakjes en sommige soorten bakken en bekers van polystyreen mogen niet meer gebruikt worden.

Miljarden stuks plastics belanden op straat

Volgens het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Platteland worden er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 2,7 miljard stuks plastic wegwerpbestek en 721 miljoen plastic wegwerpborden gebruikt. Daarvan wordt ongeveer 10 procent gerecycled. De rest verdwijnt bij het afval of wordt op straat of in de natuur weggegooid.

Plastic verpakkingen van voedsel dat in de winkel komt te liggen zijn uitgesloten van de regels. Dat leidt tot kritiek van milieubewegingen als Greenpeace, die het “gerommel in de marge” noemt. “Een voor een producten verbieden kan misschien leuke krantenkoppen opleveren voor de regering, maar het zal de duizelingwekkende hoeveelheid plastic die het Verenigd Koninkrijk jaarlijks produceert niet tegenhouden.”

Eerder werd in het Verenigd Koninkrijk al het gebruik van plastic rietjes en tasjes aan banden gelegd. Dat gebeurde toen het land nog onderdeel was van de Europese Unie.

EU-verbod geldt al sinds 2021

In de Europese Unie zijn plastic wegwerpborden en -bestek al sinds zomer 2021 verboden. In Nederland geldt vanaf 2024 ook een verbod op wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen op kantoor, in de horeca of op festivals, schreef staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) afgelopen jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet men dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

Eetbare koffiebekers die biologisch afbreekbaar zijn, zoals die van startup Edibles, blijven wel toegestaan, liet een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in december aan Business Insider weten.

LEES OOK: The Ocean Cleanup en Coca-Cola gaan plastic uit rivieren halen – Boyan Slat: ‘Samenwerking was moeilijke beslissing’