Eneco, met twee miljoen klanten één van de drie grote energieleveranciers, schroeft de energietarieven per 1 juli omlaag voor klanten met een variabel contract. Klanten kunnen een meevaller op hun energierekening verwachten van gemiddeld 133 tot 164 euro op jaarbasis, bij een verbruik van 1.200 kubieke meter gas en 2.800 kilowattuur stroom.

Door de onverwacht zachte winter zijn de gasprijzen fors gezakt, schrijft het AD. Daardoor schroeft Eneco per 1 juli de prijzen naar beneden. Voor klanten met een variabel tarief gaat gas met 9 cent per kubieke meter omlaag en stroom met 2 cent per kilowatt uur. Wel wordt vastrecht voor gas en stroom 2 euro per maand duurder.

Energierekening: gas en stroom goedkoper per 1 juli

Bij een variabel tarief worden de energieprijzen twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, vastgesteld. De andere twee grote energieleveranciers, Essent en Vattenfall (Nuon), hebben de tarieven per 1 juli nog niet bekendgemaakt.

In januari kregen huishoudens met variabele contracten nog een stijging van de energieprijzen voor de kiezen, door hogere belastingen én een stijging van de energietarieven. Het voorschot steeg met enkele tientjes per maand, wat op jaarbasis zou uitkomen op 330 euro, becijferde het CBS. Dat was meer dan het kabinet had voorgespiegeld.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken ontkende de hogere nota aanvankelijk voor een boze Tweede Kamer, maar prijsvergelijkers hadden de stijging van de energieprijzen allang gezien.

De lagere energieprijzen dit keer zijn ook te zien in de cijfers van prijsvergelijker PriceWise. Sinds januari zijn de vaste stroomprijzen flink gedaald, zowel voor stroom als gas. Het gaat hierbij om tarieven die voor 1 of 3 jaar vastliggen en die maandelijks worden aangepast.

In de geldmonitor “Blik op je geld” van Business Insider kun je meer lezen over de energietarieven en andere prijzen die belangrijk zijn voor je portemonnee.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over geldzaken: