Het lot van huurders is in tijden van stijgende energieprijzen niet heel florissant als ze in een koude, tochtige huurwoning zitten en de huisbaas niet van plan is daar verandering in te brengen. Het is niet bepaald makkelijk om een andere woning te vinden. Maar de verhuurder tot energiebesparende maatregelen bewegen is dat evenmin.

Het zijn vooral de particuliere verhuurders die het laten afweten, zegt Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond. Waar woningcorporaties in samenspraak met de overheid aan het verduurzamen van hun woningvoorraad zijn begonnen, heeft bijvoorbeeld zo’n 16 procent van de woonkamers in woningen in het bezit van huisjesmelkers nog enkel glas.

Nu de energieprijzen tot grote hoogte stijgen, stromen de klachten binnen bij het ‘energie alarm’, een meldpunt dat de Woonbond heeft geopend voor huurders. In de afgelopen drie-en-een-halve maand zijn er zo’n vierhonderd klachten binnengekomen op het meldpunt en iedere dag komen er klachten bij.

Wat kun je als huurder doen, als je deze winter dreigt te verkleumen in een slecht geïsoleerde woning?

Daar moeten we eerlijk over zijn: als het gaat over het afdwingen van energiebesparende maatregelen, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Huurbazen zijn nu eenmaal niet verplicht om energiebesparende voorzieningen te treffen.

Geen isolatie, geen dubbel glas, geen hr-ketel, het zijn allemaal geen onderhoudsgebreken. In andere woorden: ze behoren niet tot de minimale vereisten waaraan een woning moet voldoen.

Wat kun je wel doen?

Er zijn twee wegen die je kunt bewandelen. Echter, de kans op succes is beperkt en een van de mogelijkheden heeft veel voeten in aarde. Daar moet je zin in hebben.

1. Ga met de verhuurder in gesprek

Een mogelijkheid is om het gesprek met je huisbaas aan te gaan. Mogelijk gaat de verhuurder akkoord met een verzoek tot energiebesparende maatregelen. Houd er wel rekening mee dat de huur omhoog gaat na de renovatie.

Als je het niet eens bent met de huurverhoging kun je de huurcommissie vragen wat een redelijke huurverhoging is. Dit is mogelijk tot 3 maanden na het aanbrengen van de energiebesparende maatregelen.

Een voorbeeldbrief van een verzoek tot energiebesparende maatregelen van De Woonbond vind je hier.

2. Ga naar de kantonrechter

Is de huisbaas niet van plan een warm nest te creëren, dan is een gang naar de kantonrechter wellicht een optie. Op basis van het initiatiefrecht (Burgerlijk Wetboek boek 7 artikel 243) kan de huurder energiebesparende maatregelen afdwingen als deze bereid is om huurverhoging te betalen.

Dit kan echter alleen als er sprake is van wat Marcel Trip van De Woonbond een "ouderwetse" situatie noemt. Hieronder staan welke verbeteringen je mogelijk via de rechter kan afdwingen.

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Van enkel glas naar isolatieglas (HR++ of triple glas)
  • Vloerisolatie boven de kruipruimte
  • Cv-ketel van meer dan 10 jaar oud vervangen door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80 procent.

De rechter zal je alleen in het gelijk stellen als je bereid bent een redelijke huurverhoging te betalen. Hier vind je een voorbeeld van een casus waarbij een huurder in het gelijk werd gesteld door de kantonrechter.

Als het aan De Woonbond ligt, wordt het makkelijker voor huurders om energiebesparende maatregelen af te dwingen. Enkel glas of een cv-ketel uit de jaren '80 zouden eigenlijk niet meer mogen bestaan en onder onderhoudsgebreken moeten vallen. "Enkel glas moet dan als onderhoudsgebrek verholpen worden, zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat", legt Trip uit.

Tegelijk wil De Woonbond dat het initiatiefrecht wordt uitgebreid met de energiebesparende maatregelen van nu, zodat je als huurder bijvoorbeeld ook voor zonnepanelen naar de kantonrechter kan stappen.

Lees meer over energiebesparing: