Wie een variabel energiecontract heeft betaalt vanaf juli pakweg drie tientjes méér op jaarbasis, door de stijging van energieprijzen. Hogere gasprijzen zijn de belangrijkste oorzaak.

Dat heeft financiële vergelijkingssite PriceWise becijferd. Bij de vier grote energieleveranciers voeren Nuon, Essent en Delta prijsverhogingen door, terwijl Eneco de prijzen gelijk laat.

“Bij Delta en Essent zien we ook een stijging in de stroomprijzen, terwijl die bij de andere twee leveranciers gelijk blijven. Uiteindelijk komen we op jaarbasis op een gemiddelde stijging van 71 euro bij Delta, 19 euro bij Nuon en 35 euro bij Essent. Bij Eneco blijven de tarieven gelijk”, licht directeur Hans de Kok van Pricewise toe.

De berekening voor de prijsstijging door Pricewise is gebaseerd op basis van een gemiddeld verbruik van 3.500 kwh stroom per jaar en 1.500 kubieke meter gas.

Variabele versus vast energiecontract

De variabele tarieven van energieleveranciers wijzigen eens per halfjaar. Daarnaast zijn er ook contracten waarbij de prijzen voor één, twee, drie of vijf jaar vastgezet kunnen worden.

“De variabele tarieven volgen met enige vertraging grotendeels de trend van de vaste tarieven. Ook nu de vaste tarieven in de afgelopen maanden een stijging hebben laten zien, zien we dat de variabele tarieven volgen”, geeft De Kok aan.

De energierekening loopt in 2018 waarschijnlijk sowieso verder op, omdat er in dat jaar belastingverhogingen op de rol staan. Zo stijgt de toeslag waarmee subsidies voor duurzame energie worden bekostigd. Deze zogenoemde ODE-heffing klimt van 60 euro per jaar naar 100 euro per jaar in 2018, signaleert Pricewise.

Lees ook op Business Insider