Het kabinet wijzigt per 1 januari 2021 de regels rond het energielabel. Belangrijkste verandering is dat er een energiedeskundige langskomt om het label te bepalen.

Daardoor stijgen de kosten van een energielabel tot gemiddeld 190 euro. Nu ben je voor het aanvragen slechts een paar euro kwijt.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die hun woning willen verkopen daarom om dit jaar nog een energielabel aan te vragen.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig.

Huiseigenaren doen er goed aan snel werk te maken van het energielabel dat ze moeten hebben als ze hun woning willen verkopen.

Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig.

Nu kost het energielabel 7,50 euro, maar als het aan minister Kajsa Ollongren ligt, wordt dat vanaf 1 januari gemiddeld 190 euro.

Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige het nieuwe label van het huis moet komen bepalen. Volgens VEH wordt het nieuwe energielabel daardoor wel flink duurder, maar gaat het nauwelijks meer bieden dan nu.

Directeur Cindy van de Velde van VEH noemt dat onbegrijpelijk: "Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis."

Hoe betrouwbaar is het huidige energielabel?

Het energielabel, dat aangeeft hoe goed een woning geïsoleerd is, wordt nu nog afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf aanlevert. Dat gebeurt via een webtool.

Eigenaren moeten tien vragen beantwoorden over onder meer het woningtype, de verwarmingsinstallatie, isolatie, glassoort en zonnepanelen. Daarbij uploaden ze bewijsstukken, zoals het taxatierapport, facturen van de verbouwing of foto's.

Een deskundige beoordeelt op afstand de ingevoerde gegevens en geeft daarna een energielabel af. Vraag is hoe betrouwbaar deze bepaling is.

In 2018 maakte tv-programma Radar al een uitzending over foutieve energielabels, waarbij kopers van een huis erachter komen dat het pand een verkeerd label heeft.

Bij een verbouwing bijvoorbeeld wordt ontdekt dat de isolatie helemaal niet zo goed is, waardoor dure aanpassingen nodig zijn. Voor de kopers is het moeilijk of onmogelijk verhaal te halen.

Ook de Algemene Rekenkamer was zeer kritisch over het verplichte energielabel, een jaar na de invoering in 2015.

Geen energielabel, maar een duurzaamheidslabel

Begin 2019 gaf minister Ollongren aan te willen kijken naar een betere methode. Haar voorstel is een inspectie ter plekke voor de afgifte van het label. Daardoor zullen de kosten dus stijgen als de nieuwe regels worden ingevoerd per 1 januari 2021.

Voor VBO Makelaar gaat dat nog niet ver genoeg. De brancheorganisatie wil het energielabel afschaffen en vervangen door een duurzaamheidslabel. Het huidige label zegt namelijk weinig over hoe energiezuinig een woning is.

"We waren vanaf het begin geen fan, want je kunt via internet voor 1 euro een formulier invullen en daar komt dan een energielabel uitrollen", aldus directeur Hans van de Ploeg van VBO Makelaar. "Maar je weet dan nog niets over de energetische staat van het huis en wat er nodig is om je huis richting energieneutraal te krijgen, of om je huis van het gas af te koppelen.” 

Nu kan het zo zijn dat een woning energielabel A krijgt, omdat er zonnepanelen op het dak liggen. Of de woning daarmee klaar is voor de toekomst is een tweede.

Alle woningen van het gas af in 2050

Het kabinet wil uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen van het aardgas af hebben, zo valt te lezen in het Klimaatakkoord. In de periode tot 2050 moeten alle ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zonder aardgas kunnen voor verwarming en om te koken.

Het huidige energielabel geeft geen inzicht in hoeverre een woning klaar is voor deze energietransitie. Een duurzaamheidslabel doet dat wel.

Dit label moet aangeven wat nodig is om de woning aardgasvrij te krijgen, welke energiebesparende maatregelen al zijn genomen en welke nog ontbreken.

"Dit geeft huizenbezitters een compleet duurzaamheidsoverzicht en motiveert tot verduurzaming", aldus VBO Makelaar.

Lees meer over duurzaam wonen: