Het Zeeuwse energiebedrijf Delta verkoopt zijn belang van 75 procent in de Belgische afvalverwerker Indaver aan de Vlaamse logistieke onderneming Katoen Natie. De transactie levert Delta 416 miljoen euro op.

Dat maakten de partijen vrijdag bekend.

Delta, eigendom van een groep Zeeuwse en Noord-Brabantse gemeenten, gebruikt het geld om zijn schuldenlast te verlagen en daarmee zijn financiële positie te versterken.

,,Naast een aantrekkelijke verkoopopbrengst voor Delta, is de transactie goed voor Indaver. Katoen Natie is een goede partij die perfect aansluit bij de Vlaamse identiteit van Indaver en is in staat de benodigde internationale groei te stimuleren”, aldus bestuursvoorzitter Arnoud Kamerbeek van Delta.

Verkoop afvalbedrijf Delta

Indaver werd vorig jaar september door Delta in de etalage gezet. Bij het afvalbedrijf werken ruim 1600 mensen. Het hoofdkantoor staat in thuismarkt België. De onderneming heeft verder activiteiten in Nederland, Italië, Portugal, Ierland en Duitsland. Indaver richt zich vooral op industrieel afval maar is ook actief in gemeentelijk afval.

Indaver was al voor een kwart in handen van een aantal Vlaamse aandeelhouders en klein aantal chemische bedrijven. Topman Fernand Huts van Katoen Natie, dat 11.000 medewerkers heeft en actief is in 33 landen, over de transactie: ,,Zeeuwen geven Vlaamse kroonjuweel terug in het kader van goed nabuurschap''.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in Nederland, België en Duitsland en door de aandeelhouders van Delta en de centrale ondernemingsraad van het nutsbedrijf. De verwachting is dat dit proces voor het einde van het tweede kwartaal kan worden afgerond.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl